Turlais pieļauj kādas RD komitejas nodošanu opozīcijas rokās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
​Rīgas mērs Dainis Turlais
​Rīgas mērs Dainis Turlais Foto: Zane Bitere/LETA

Kāda no Rīgas domes komitejām, iespējams, varētu tikt nodota opozīcijas rokās, piektdien pēc koalīcijas politiķu sarunas pieļāva Rīgas mērs Dainis Turlais (GKR).

"Neizslēdzu iespēju, ka, piemēram, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju varētu nodot kādam no opozīcijas. Taču konkrēti nekas tāds pārrunāts vēl nav, esmu gatavs sarunām," viņš teica. Minēto komiteju līdz šim vadījis pats Turlais.

Mērs sacīja, ka neatkāpjas no iepriekš paustās nostājas, ka ir gatavs sadarboties ar visu frakciju pārstāvjiem, lai pieņemtu uz attīstību un iedzīvotāju dzīves uzlabošanu vērstus lēmumus. Mērs esot gatavs tikties arī ar opozīcijas frakciju pārstāvjiem, lai pārrunātu turpmāko darbu.

Vienlaikus viņš pauda, ka ir gatavs pieņemt arī nepopulārus lēmumus attiecībā uz kapitālsabiedrībām, kurās konstatēti likumpārkāpumi.

Turlais arī atzina, ka pagaidām nav skaidrības par domes koalīcijas tālāko darbu, jo četri no partijas "Saskaņa" izslēgtie deputāti vēl nav definējuši savu nostāju, izriet no viņa sacītā pēc koalīcijas politiķu sarunām. Vaicāts, vai koalīcija varētu sadarboties ar šiem deputātiem, viņš nevarēja atbildēt, vien norādīja iepriekš minēto, ka konkrētie deputāti vēl nav definējuši savu nostāju.

Turlais arī norādīja, ka Oļegs Burovs (GKR) turpinās strādāt kā vicemērs tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Tāpat viņš pieļāva, ka politiķa pārziņā varētu tikt nodota atbildība par kapitāldaļām pašvaldības SIA "Rīgas satiksme".

Kā vēstīts, Turlais vakar tika ievēlēts par Rīgas mēru. Neviens cits kandidāts mēra krēslam virzīts netika, bet Turlo bija izvirzījis aizejošais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Par Turlā kandidatūru balsoja 32 valdošās koalīcijas deputāti, bet 23 klātesošie opozīcijas deputāti izvēlējās balsojumā nepiedalīties.

Kopumā Turlā iztaujāšana ilga sešas stundas, bet kopā ar pārtraukumiem un debašu sadaļu par mēra ievēlēšanu tika diskutēts vairāk nekā deviņas stundas. Debašu sadaļā opozicionāri pauda viedokli, ka mēra nomaiņa situāciju pašvaldībā neuzlabos. Viņi ir pārliecināti, ka esot sācies koalīcijas noriets.

Jau vēstīts, ka pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. No Rīgas domes "Saskaņas" frakcijas piektdienas vakarā "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti četri biedri - vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs. Tuvākajā laikā viņi varētu tikt izslēgti arī no partijas.

Tas nozīmē, ka Rīgas domes valdošajai koalīcijai vairs nebūtu 32 balsu, bet gan tikai 28 - tieši tikpat, cik opozīcijai. Viens no opozīcijas deputātiem līdz šim balsojumos gan parasti ir atbalstījis valdošās koalīcijas viedokli.

Kā Latvijas Televīzijai skaidrojis bijušais Rīgas mērs, "Saskaņas" līderis Nils Ušakovs, minētie četri domnieki atteikušies balsot gan par vicemēra kandidātu, gan par Oļega Burova (GKR) ievēlēšanu darbam Rīgas brīvostas valdē.

Šādos apstākļos, konsultējoties ar partneriem no GKR, pieņemts lēmums par viņu izslēgšanu no "Saskaņas" frakcijas.

Četri izslēgtie deputāti gan norādījuši, ka vien ir vēlējušies rūpīgāk izvērtēt partijas virzīto kandidatūru vicemēra amatam.

"Saskaņas" frakcijas vadītāja Anna Vladova intervijā Latvijas Radio atzina, ka Rīgas domē valdošajai koalīcijai patlaban ir 28 balsis. Viņa nevarēja komentēt, kas tiks darīts, lai koalīcija atgūtu vairākumu, vien pauda cerību, ka tuvākajā laikā tiks sasaukta domes ārkārtas sēde. Vladova neprognozēja, kad tas varētu būt.

Savukārt GKR līderis, bijušais Rīgas vicemērs Andris Ameriks Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja, ka domes koalīcija nav izjukusi, tai vienkārši nav vairākuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu