Latvijai nesokas ar GRECO prasību izpildi korupcijas novēršanai parlamenta deputātu, tiesnešu un prokuroru darbībā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Latvija joprojām nav sasniegusi apmierinošus rezultātus vairākās Eiropas Padomes (EP) Pretkorupcijas starpvalstu grupas (GRECO) galvenajās rekomendācijās, tostarp, nav veikti mērķtiecīgāki pasākumi interešu konfliktu novēršanai Saeimas deputātu darbībā, informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

GRECO ir sniegusi ceturtās novērtēšanas kārtas ziņojumu par Latviju. Šajā kārtā dalībvalstīm bija jāizpilda prasības par korupcijas novēršanu parlamenta deputātu, tiesnešu un prokuroru darbībā.

Šajā kārtā Latviju vērtēja eksperti no Igaunijas un Nīderlandes, kā arī pārstāvji no GRECO sekretariāta Strasbūrā.

Ziņojumā GRECO Latvijai sniedza 14 rekomendācijas, no kurām Latvija patlaban izpildījusi vien deviņas.

GRECO norāda, ka joprojām nav sasniegti apmierinoši rezultāti dažās galvenajās rekomendācijās, proti, nav sagatavots tiesiskais regulējums par lobēšanas jautājumiem, Saeimā nav ieviesta konsultāciju sistēma par ētikas jautājumiem, kā arī mērķtiecīgāki pasākumi interešu konfliktu novēršanai Saeimas deputātu darbībā.

Lai arī izskatīšanā atrodas atsevišķi likumprojekti, kuru mērķis ir palielināt parlamenta deputātu atbildību par ētikas pārkāpumiem, šie grozījumi vēl jāievieš praksē.

GRECO atkārtoti rosina institūcijām veikt mērķtiecīgākas darbības šajā jomā.

Savukārt progresu GRECO konstatējis saistībā ar rekomendāciju ieviešanu tiesu sistēmā. Eksperti secinājuši, ka ir pieņemti vairāki tiesību aktu grozījumi, kuru mērķis ir paplašināt un stiprināt Tieslietu padomes kompetenci tiesnešu iecelšanā.

Tāpat ir ieviesti grozījumi, kas paredz pārskatīt disciplinārpārkāpumu noilguma termiņu attiecībā uz tiesnešu neatbilstošu rīcību.

GRECO gan secinājis, ka patlaban atlicis viens līdz šim neatrisināts jautājums, kas atrodas ieviešanas posmā, proti, tiesnešu un prokuroru administratīvās imunitātes atcelšana.

Informācija par atlikušo piecu rekomendāciju izpildes progresu Latvijai būs jāsniedz līdz 2019.gada 31.decembrim.

EP līgumam par GRECO nodibināšanu Latvija pievienojās 2000.gadā. Līgumā paredzēto saistību izpildi Latvijā koordinē KNAB.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu