Reirs: Bankas savos pakalpojumos ieceno risku Latvijai iekļūt "Moneyval" noteiktajā "pelēkajā sarakstā"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Finanšu ministrs Jānis Reirs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Bankas savos pakalpojumos ieceno risku Latvijai iekļūt Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" noteiktajā "pelēkajā sarakstā", otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

"Sakārtots ir ļoti daudz. Varu apliecināt, ka visa valsts pārvalde strādā, lai mēs neiekļūtu šajā "pelēkajā sarakstā". Diemžēl daudzi uzņēmēji jau tagad izjūt sekas, kas saistītas ar iespējamo iekļūšanu "pelēkajā sarakstā", jo bankas ir pirmās, kas reaģē uz jebkurām izmaiņām un sāk iecenot negatīvos scenārijus, gan palielinot kredītu procentus uzņēmējiem, gan palielinot maksu par bankas operācijām," pauda Reirs.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka valsts pārvalde strādā, lai visas "Moneyval" rekomendācijas tiktu ieviestas, kā arī tiek veiktas papildus darbības finanšu sektora sakārtošanā, lai tas dotu pienesumu tautsaimniecības attīstībai.

"Mums nevajag būt paraugam. Mums jāizdara tādas izmaiņas, lai mūsu finanšu sistēma spētu palīdzēt tautsaimniecībai un valstij attīstīties, tātad tai ir jābūt saprotamai un caurspīdīgai, lai nodrošinātu arī tautsaimniecības kreditēšanu," sacīja Reirs.

TVNET jau ziņoja, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu