Globālā sasilšana jau tagad nopietni apdraud cilvēku veselību (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Globālā sasilšana jau šobrīd rada draudus cilvēku veselībai visā pasaulē, veicinot infekcijas slimību izplatīšanos un garīgās veselības problēmu saasināšanos. Vidējās gaisa temperatūras pieaugums pasaulē rada arvien jaunas ekstrēmas dabas parādības. Tas nozīmē, ka pārmērīgais karstums un arvien biežākie plūdi palielina slimību un ievainojumu gūšanas risku, norāda 29 eksperti, kas veido Eiropas akadēmiju Zinātnes padomi (EASAC).

“Klimata pārmaiņas jau šobrīd palielina slimību un priekšlaicīgas mirstības nastu. Bez atbilstošas un efektīvas rīcības ir sagaidāms, ka šīs problēmas tikai pasliktināsies,” teikts EASAC paziņojumā.

EASAC ekspertu ziņojums ir kārtējais apliecinājums tam, ka mēs dzīvojam laikā, kad klimata pārmaiņām ir tieša ietekme uz cilvēku veselību.

Eksperti norāda, ka starp izplatītākajām klimata pārmaiņu izraisītām veselības problēmām ir garīgās veselības pasliktināšanās. Tas notiek tādēļ, ka gaisa temperatūras pieaugums, gaisa piesārņojums un savvaļas ugunsgrēki rada cilvēkos pēctraumatisko stresu, trauksmi depresiju un izraisa arī pārmērīgu dažādu atkarību raisošo vielu lietošanu.

Globālā sasilšana arī veicina fiziskās saslimšanas – pat neliela vidējās gaisa temperatūras palielināšanās var radīt veselības problēmas, piemēram, izraisīt sirds un asinsvadu, kā arī elpceļu problēmas.

Tajā pašā laikā gaisa temperatūras palielināšanās rezultātā pieaug arī moskītu pārnēsātu slimību izplatība. Siltākā klimata dēļ slimības pārnēsājošie moskīti sāk apdzīvot plašākas teritorijas, arī Eiropu.

ANO klimata eksperti jau vairākkārt brīdinājuši, ka pasaulei ir laiks tikai līdz 2030.gadam, lai ierobežotu globālās gaisa temperatūras pieaugumu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija.

Kad šis temperatūras pieauguma slieksnis tiks sasniegts, vismaz 350 miljoni cilvēku visā pasaulē būs pakļauti ievērojamam karstumam, kas ievērojami samazinās viņu produktivitāti gada karstākajos mēnešos, norāda EASAC.

Tikmēr Pasaules Veselības organizācija pagājušā gada novembrī pasludināja klimata pārmaiņas par akūtu veselības jautājumu, kas jārisina nekavējoties.

Pasaules Veselības organizācijas decembrī publicētajā ziņojumā norādīts, ka klimata pārmaiņu ierobežošana līdz šā gadsimta vidum izglābtu miljoniem dzīvību un ļautu ietaupīt vairākus simtus miljardu dolāru.

EASAC ekspertu secinājumi ir līdzīgi.

“Samazinoties gaisa piesārņojumam, Eiropas Savienībā katru gadu būtu iespējams novērst vairākus tūkstošus priekšlaicīgu nāvju,” norāda EASAC pārstāvis Robins Fierss.

Viņš uzsver, ka pasaules valdību galvenajai prioritātei šobrīd vajadzētu būt siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju samazināšanai un fosilā kurināmā alternatīvu ieviešanai.

Iedarbīgs risinājums būtu arī veselīgu un ilgtspējīgu diētu popularizēšana, tādējādi vēl vairāk samazinot lauksaimniecības ieguldījumu kopējās oglekļa dioksīda emisijās.

Kā vēstīts, Austrālijas domnīca šonedēļ publicēja ziņojumu, kurā apkopoti vairāki visnotaļ ticami un drūmi scenāriji, kas pasauli piemeklēs līdz 2050.gadam, ja vien netiks sperti konkrēti un drastiski soļi klimata pārmaiņu ierobežošanai.

Ziņojuma autori uzsver, ka klimata pārmaiņas rada eksistenciālus draudus cilvēcei.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu