Kurš "pasūtīja" Ivanu Golunovu? (58)

Pēta Navaļnijs
Foto: Reuters/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Lieta pret Krievijas medija "Meduza" žurnālistu Ivanu Golunovu ir "pasūtījums" - par to nav nekādu šaubu, uzskata Krievijas opozīcijas līderis un Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs. Kāds nolēma un gandrīz arī veiksmīgi īstenoja operāciju, kuras rezultātā Golunovs varēja nokļūt cietumā pat uz 20 gadiem. Kā interesēs un uzdevumā safabricēta lieta pret žurnālistu un kas ir šie cilvēki, pēta Korupcijas apkarošanas fonds.

Pēc Golunova aizturēšanas izskanējušas dažādas versijas par to, kas pasūtījis žurnālista vajāšanu, - tās bijušas Maskavas pašvaldības amatpersonas, Maskavas pašvaldības pasūtījumus saņemošie uzņēmēji, drošības dienesti un pat tā dēvētā apbedīšanas mafija.

Kā ziņots, Golunovs tika aizturēts pagājušajā ceturtdienā Maskavā un viņam vairākas stundas tika liegta piekļuve advokātam.

Golunovam tika izvirzītas apsūdzības mēģinājumā tirgot narkotikas, par ko draudēja 10 līdz 20 gadu cietumsods.

Krievijas iekšlietu ministrs Vladimirs Kolokoļcevs otrdien visai negaidīti paziņoja, ka pieņemts lēmums Ivanu Golunovu atbrīvot no atbildības un izbeigt krimināllietu pret viņu.

Šāds lēmums pieņemts sakarā ar to, ka nav pierādīta viņa vaina.

Golunovs jau no paša sākuma uzsvēra, ka lieta pret viņu ir saistīta ar viņa profesionālo darbību. Žurnālists uzsver ka paciņas ar narkotikām viņa mantās un vēlāk ari dzīvoklī ielikuši policijas darbinieki.

Golunovs norāda, ka aiz lietas, kas sākta pret viņu, stāv drošības dienesti un apbedīšanas pakalpojumu mafija. Viņš iepriekš gatavojis materiālu par šiem tematiem un saņēmis arī draudus. Pēdējo mēnešu laikā Golunovam draudēts vairākas reizes.

Foto: Reuters/ScanPix

Navaļnijs un Korupcijas apkarošanas fonda aktīvisti piekrīt pētnieciskās žurnālistikas projekta "Projekt" secinājumiem, ka Golunova vajāšanas iemesls esot viņa gatavotais materiāls par Krievijas Federālā drošības dienesta augstu amatpersonu saistību ar apbedīšanas biznesu, kas ļauj amatpersonām gūt iespaidīgu peļņu.

Šajā rakstā, ko Golunovs gatavoja medijam "Meduza", minēti divi augstu Federālā drošības dienesta Maskavas pārvaldes amatpersonu vārdi.

Šie cilvēki ir pārvaldes vadītājs ģenerālpulkvedis Aleksejs Dorofejevs un viņa vietnieks – apakšpulkvedis Marats Medojevs.

Foto: Reuters/EPA/AP/Scanpix

Golunova sagatavotais materiāls vēl nav ticis publicēts, tomēr tajā esot stāstīts par drošības dienesta amatpersonu aktivitātēm ienesīgajā Maskavas apbedīšanas pakalpojumu biznesā.

Golunovs pētījis drošības dienesta amatpersonu saistību ar apbedīšanas uzņēmumu "Ritual".

Tādējādi uzskatāms, ka lieta pret Golunovu safabricēta Dorofejeva un Medojeva interesēs un uzdevumā, lai nepieļautu viņiem nelabvēlīgas informācijas publiskošanu.

Sākot vākt informāciju par šiem abiem cilvēkiem, fonda aktīvisti atklājuši daudz interesantu lietu par vienu no viņiem – Maratu Medojevu un viņa ģimeni.

Marata Medojeva tēvs ir Igors Medojevs – bijušais Federālā drošības dienesta darbinieks, apbalvojuma “Krievijas varonis” saņēmējs un bijušais aizsardzības ministra palīgs.

Kā noskaidrojuši Navaļnija fonda aktīvisti, Medojevu ģimenei Maskavā pieder vairāki ekskluzīvi nekustamie īpašumi.

Četru ģimenei piederošo dzīvokļu platība ir no 96 līdz 200 kvadrātmetriem.

Ģimenei Maskavā pieder arī nedzīvojamā ēka 948 kvadrātmetru platībā, kas tiek iznomāta Maskavas autoceļu inspekcijai.

Šo inspekciju iepriekš vadījis Igora Medojeva radinieks Jurijs Ovsjaņikovs, kurš iepriekš neilgu laiku bijis Krievijas okupētās Krimas transporta ministrs.

No dokumentiem izriet, ka šo telpu nomas līguma saskaņošanā piedalījies arī Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins.

Medojevu ģimenei pieder arī vairāki desmiti ekskluzīvu automašīnu.

2017.gadā Marats Medojevs vienu no savām automašīnām pārdevis kādam Valērijam Boļšakovam.

Cilvēks ar šādu vārdu ir minēts apbedīšanas uzņēmuma “Ritual” tīmekļa vietnē kā nodaļas vadītājs.

Šis darījums ļauj saistīt Medojevus ar tā dēvēto Maskavas apbedītāju mafiju.

"Meduza" pārstāvji pēc Golunova aizturēšanas solīja, ka sadarbībā ar citiem žurnālistiem tikšot pabeigti visi iesāktie Golunova raksti.

Tomēr, ņemot vērā krimināllietas izbeigšanu, savus iesāktos rakstus varēs turpināt pats Golunovs.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu