Irāna 7.jūlijā atteiksies no vēl citām kodolvienošanās saistībām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: gorbulas_sandybanks, CC BY-NC-SA 2.0

Irāna 7.jūlijā līdzās jau iepriekš izziņotajiem soļiem atteiksies no vēl citām saistībām, kuras tā apņēmusies ievērot ar pasaules lielvarām 2015.gadā noslēgtās kodolvienošanās ietvaros, otrdien vēsta Irānas ziņu aģentūra "Fars", atsaucoties uz augsta ranga drošības jomas amatpersonu.

Teherāna 8.maijā paziņoja, ka tā aptur divu 2015.gada solījumu izpildi, un izvirzīja Eiropai, Ķīnai un Krievijai divu mēnešu ultimātu, lai tās palīdzētu Irānai apiet ASV noteiktās sankcijas un pārdot naftu, pretējā gadījumā draudot atteikties no vēl diviem apņemšanās punktiem.

Pērn ASV vienpusējā kārtā izstājās no vēsturiskās vienošanās un noteica Irānai sankcijas, savukārt Eiropas centienus palīdzēt Irānai gūt labumu no vienošanās Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei raksturojis kā "skumju joku".

"7.jūlijā Irāna enerģiski spers otru soli, lai mazinātu savas saistības" kodolvienošanās ietvaros," "Fars" citē Irānas Augstākās nacionālās drošības padomes sekretāru kontradmirāli Ali Šamhani.

Tas tiek darīts tāpēc, lai "valstis, kas Irānas pacietību interpretējušas kā vājumu un bezdarbību, saprastu, ka Irānas atbilde uz tās gaisa telpas pārkāpumu, ko veica amerikāņu bezpilota lidaparāts, nebūs atšķirīga no tās reakcijas uz viltīgiem politiskiem centieniem ierobežot Irānas tautas absolūtās tiesības", viņš piebilda.

Irāna pagājušajā nedēļā notrieca ASV bezpilota lidaparātu, kas, kā apgalvo Teherāna, bija ielidojis Irānas gaisa telpā. ASV apgalvojumus par gaisa telpas pārkāpšanu noraida.

Krievija, kas ir viens no svarīgākajiem Irānas sabiedrotajiem, otrdien pauda atbalstu Irānas versijai.

ASV prezidents Donalds Tramps sacījis, ka devis pavēli dot atbildes triecienus Irānai, bet pēdējā brīdī to atsaucis.

Šamhani nosodīja Eiropas "politisko nekaunību", jo tā sagaida, ka Irāna turpinās ievērot savas saistības, vienlaikus Eiropai neievērojot savu saistību pusi. Šamhani arī norādīja, ka Eiropa demonstrē "gribas trūkumu" stāties pretī ASV.

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns paziņoja, ka Irāna pieļaus "nopietnu kļūdu", ja pārkāps vienošanos, atsakoties no savām saistībām.

Lielbritānija, Francija un Vācija pirmdien kopīgā paziņojumā apliecināja, ka ir "uzticības pilnas smagi strādāt [kodolvienošanās] pilnīgas īstenošanas labā un mudina visas puses darīt to pašu".

Šamhani atbildot sacīja, ka Eiropas valstu paziņojums un "Trampa sankciju spēle" ir vienas monētas divas puses un ka Eiropa līdz šim nav "maksājusi nekādu samaksu, lai glābtu" vienošanos.

Reaģējot uz Eiropas bezdarbību, Irāna ir sākusi vairot bagātinātā urāna un smagā ūdens krājumus un drīzumā sasniegs vienošanas noteiktos ierobežojumus.

Īstenojot otro soli, Irāna pārsniegs attiecībā uz urāna bagātināšanu noteikto 3,67% ierobežojumu un atsāks attīstīt smagā ūdens reaktoru, kas iepriekš bija apturēts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu