Žans Pjērs Adamss – futbolists, kurš komā pavadījis 37 gadus (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

7. jūlijā bijusī Francijas futbola zvaigzne Žans Pjērs Adamss panāca negribētu sasniegumu, kļūstot par cilvēku, kurš komā pavadījis trešo ilgāko laika posmu vēsturē.

Pēc neveiksmīgas ceļa operācijas 1982. gadā 34 gadu vecais atlēts nokļuva paliekošā veģetatīvajā stāvoklī. Viņa sieva Bernadete Adamsa nolēma savu dzīvi veltīt rūpēm par vīru, cerot, ka medicīna reiz sasniegs tādu līmeni, lai spētu viņu atmodināt.

Žans Pjērs piedzima 1948. gada 10. martā toreizējā Francijas kolonijā Senegālā. 10 gadu vecumā vecmāmiņa nosūtīja zēnu mācīties skolā Francijā, bet vēlāk viņu adoptēja parīziešu pāris.

“Es biju kā noklīdis kucēns bez kaklasiksnas ar vārdu,” reiz stāstīja Žans Pjērs.

Savās jaunajās mājās puisēns iemīlēja futbolu un karaklausības laikā pievienojās Francijas militārajai futbola komandai.

1968. gadā Žans Pjērs dejās satika meiteni Bernadetu, kura bija franču celtnieka meita un neviltoti mīlēja dejot.

2014. gadā britu izdevumam “The Times” viņa pastāstīja, ka toreiz 20 gadu vecais puisis bija “muskuļu kalns”, kuram bija ļoti vienkārša un pozitīva attieksme pret dzīvi.

Drīz vien abi jaunieši sāka kopdzīvi, kaut arī viņas vecāki sākumā par to nebija droši, proti, baltās sievietes savienība ar melnādaino vīrieti Francijā toreiz bija visai neparasta un strīdīga lieta. Tiesa, vecāki respektēja meitas izvēli un pārim ceļā nestājās.

Bernadetes pārliecinātība par partneri attaisnojās, un viņas vecāki ātri vien iemīlēja Žanu Pjēru. Pāris apprecējās 1969. gadā, un drīz vien ģimenē ienāca divi dēli - Lorēns un Frederiks.

22 gadu vecumā Žans Pjērs kļuva par profesionālu futbolistu, kad viņa talantu pamanīja Nīmas futbola komanda.

Jaunajam spēlētājam komandas treneris esot teicis: “Tev jau ir visas jauna vilcēna kvalitātes, bet, ja nebaidies no smaga darba, tad vari kļūt par īstu krokodilu.”

Īsi pēc tam izdevumā “France Football” Žans Pjērs tika nodēvēts par spēlētāju, kurš spēj laukumā realizēt “dramatiskas fantāzijas”.

Futbolista talants ļāva viņam regulāri piedalīties Francijas nacionālās futbola komandas spēlēs 20. gadsimta 70. gados. Vēlāk viņš Nīmas komandu atstāja, lai spēlētu gan Parīzes Senžermēnas, gan Nicas komandā.

Līdz ar viņa iespaidīgo talantu un spējām viņš kļuva pazīstams arī ar savu personību.

“Viņš bija tīrs dzīvesprieks, kas ieņēmis cilvēka veidolu. Viņš mīlēja labu dzīvi un vienmēr smaidīja. Tāpēc visi viņu mīlēja,” 2016. gada intervijā izdevumam “CNN” stāstīja Bernadete.

1982. gadā Žans Pjērs beidza savu spēlētāja karjeru un kļuva par treneri un sporta preču veikala īpašnieku, ko vadīja kopā ar sievu.

Tā paša gada martā, trenējoties Dižonā, Žans Pjērs savainoja celi, tāpēc viņam tika parakstīta visai vienkārša operācija 17. martā – datumā, kas sakrita ar slimnīcā notiekošo streiku. Tas nozīmēja, ka operācijas dienā slimnīca bija gandrīz tukša, bet palikušie ārsti bija ārkārtīgi pārslogoti un bieži vien – zināmā jomā nekvalificēti.

Par spīti tam Žans Pjērs bija nesatricināms un operācijas rītā savai ģimenei paziņoja, ka jūtas lieliski.

Diemžēl relatīvi vienkāršās operācijas laikā anesteziologs kļūdījās un Žans Pjērs piedzīvoja bronhospazmas, kā rezultātā viņa smadzenēm ilgstoši nepiekļuva gaiss. Pēc trīs nedēļām viņš pamodās, tomēr viņa smadzenes bija neatgriezeniski bojātas un viņš atradās veģetatīvā stāvoklī.

Nākamos 15 mēnešus Žans Pjērs pavadīja slimnīcā, bet pēc tam, neievērojot autoritāšu padomus, Bernadete vīru nogādāja nevis veco ļaužu pansionātā, bet mājās.

Kā vēsta “CNN”, tagad Žans Pjērs spēj tikai atvērt un aizvērt acis, kā arī norīt sasmalcinātu ēdienu. Pāris dzīvo savās mājās Nīmā, Francijas dienvidos.

Bernadete trīs reizes dienā baro vīru un ar māsiņu un fizioterapeitu palīdzību viņu aprūpē. Bernadete spēj parūpēties par vīru, jo viņai laimējās uzvarēt 12 gadus ilgā tiesas procesā un iegūt finansiālu atbalstu uz mūžu.

“Viņa smadzenēs norisinās aktivitāte, tomēr ne tāda, kādu mēs vēlētos, jo smadzenes ir ļoti bojātas,” stāstīja Bernadete.

Par spīti nespējai sazināties ar vīru jau desmitiem gadu, Bernadete ir pārliecināta, ka Žans Pjērs izrāda zināmas apziņas pazīmes.

“Man šķiet, ka viņš jūt lietas un atpazīst manu balsi. Es ar viņu ļoti daudz runāju – par televīziju, par to, kas ir atsūtīts pa pastu, par visu! Viņam tuvumā vienmēr ir kustība, viņš vienmēr ir mums blakus,” Bernadete teica 2018. gada intervijā “CNN”.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu