Pēdējā mēneša laikā vētras dēļ Latvijas mežaudzēs bojā gājuši aptuveni 100 000 kubikmetru koku (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Miglas žēlots rīts Tukumā pēc vētras
Foto: Miglas žēlots rīts Tukumā pēc vētras Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pēdējā mēneša laikā pēc aptuvenā novērtējuma vētras rezultātā bojā gājušo koku apjoms mežaudzēs veido aptuveni 100 000 kubikmetru, no kuriem 60 000 kubikmetru ir vienlaidu platībās, liecina Valsts meža dienesta (VMD) dati.

Foto: Vētras postītā Šlokenbekas muiža

Kopumā spēcīgo vēja brāzmu sekas novērotas Austrumlatgales, Dienvidkurzemes, Dienvidlatgales, Rīgas reģionālās, Zemgales, Ziemeļaustrumu un Ziemeļkurzemes virsmežniecību teritorijās. Lielākie vētras postījumi bijuši Austrumlatgales virsmežniecības teritorijā - aptuveni 45 000 kubikmetru apmērā. Vēja skartās platības vēl tiek precizētas.

VMD atgādina: ja meža īpašnieks ir konstatējis savā īpašumā dabas stihijas sekas un vēlas sakopt savu īpašumu, viņam ir jāvēršas tuvākajā mežniecībā un jāaizpilda iesniegums, lai iegūtu atļauju veikt sanitāro cirti vai lielu postījumu gadījumos - cirti pēc VMD sanitārā atzinuma. VMD ir jāziņo pirms sauso un vēja gāzto koku ciršanas sākšanas.

Dienestā informēja, ka meža īpašniekam par sauso un vēja gāzto koku ciršanu ir jāpaziņo gadījumos, ja mežaudzes šķērslaukums ir lielāks par kritisko šķērslaukumu, saglabājot dabas aizsardzību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktos sauso un kritušo koku apjomus.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu