Policija informē par Mārupē notikušo advokāta slepkavību (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Andrejs Grišins
Andrejs Grišins Foto: Ieva Leiniša/LETA

Sestdienas vakarā Mārupē notikusi bruņota laupīšana kādā privātmājā, un tās gaitā nogalināts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš. Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins šodien preses konferencē informēja, ka noziedznieki uz 1972.gadā dzimušo vīrieti raidījuši vairākus šāvienus, cietušais nekavējoties nodots mediķu rīcībā, taču plkst.3.25 naktī vīrietis nomira.

Bojā gājušā tuvinieki lūguši policiju respektēt viņu tiesības uz privātumu.

Policijai zināms, ka vismaz divi noziedznieki bija ielauzušies privātmājā, sasējuši 1940.gadā dzimušo mājas saimnieci un laupījuši māju. Kad mājās ieradies laulātais pāris, noziedznieki bēguši prom, no šaujamieroča izdarot vairākus šāvienus Bērziņa virzienā. Laupītāji bijuši maskās. Policija patlaban neatklāj, ko nozieguma laikā viņiem izdevies nolaupīt.

Noziedzniekus uz karstām pēdām policijai nav izdevies aizturēt, taču ir pavedieni, kas varētu palīdzēt nozieguma izmeklēšanā. "Mēs strādājam visās jomās. Mums ir pietiekami daudz instrumentu gan nacionālajā, gan starptautiskajā sadarbībā," uzsvēra policijas pārstāvis. Patlaban gan tiek uzskatīts, ka noziedznieki bijuši Latvijas iedzīvotāji.

To, kāds ierocis izmantots slepkavībā, plānots noskaidrot ekspertīzē. Policijai jau ir zināmas iestrādnes, taču plašāku sabiedrību ar tām nav paredzēts iepazīstināt.

Kriminālpolicija strādā pastiprinātā režīmā un operatīvajās darbībās ir iesaistīti darbinieki no dažādām nozarēm, tai skaitā no 1.nodaļas, kas specializējas tieši slepkavību atklāšanā.

Andrejs Grišins norādīja, ka tā ir pirmā bruņotā laupīšana, kas šogad notikusi Latvijā. Pirms divām nedēļām Jelgavas pusē notikusi ielaušanās kādā mājā, taču tur noziedznieki aizturēti. Par bruņoto laupīšanu un slepkavību Mārupē izmeklēšanai patlaban ir ļoti daudz dažādas versijas. 

Policija patlaban neizskata versiju, ka advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš nogalināts savas profesionālās darbības dēļ

Grišins uzsvēra, ka bruņotas laupīšanas, kuru laikā mājās saimnieki tiek sasieti, Latvijā ir ārkārtējs gadījums. Viņš atturējās komentēt, kādi izmeklēšanas pasākumi šobrīd tiek veikti.

Ņemot vērā, ka Rīgas reģionā notiek arī mantiski noziegumi - privātmāju apzagšanas un automašīnu zādzības, Grišins aicināja privātmāju iedzīvotājus par aizdomīgām personām vai automašīnām nekavējoties zvanīt policijai.

Policija lūdz cilvēkus, kuru rīcībā varētu būt kāda informācija, kas palīdzētu atklāt Mārupē pastrādāto slepkavību, zvanīt 110.

Toreizējais Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Uldis Bērziņš advokāta zvērestu nodeva 2008.gadā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska Mārupē nogalināto advokātu Uldi Bērziņu raksturo kā augstas klases profesionāli, par kura darbību nekādas sūdzības nav saņemtas. Padomei par Bērziņa slepkavību ir pieejama tikai publiska informācija.

"Tas ir vienkārši briesmīgi, jo no savas puses varu pateikt, ka kolēģis ir ārkārtīgi augstas klases profesionālis. Viņš augsti turēja savu advokāta un jurista vārdu. Kopš viņa pievienošanās advokatūrai 2008.gadā par viņu nekādi iebildumi no tiesu varas, tiesībsargājošām iestādēm, privātpersonām un kolēģiem nav saņemti," uzsvēra Kaminska.

Padomei nav informācijas, ar kādām lietām Bērziņš strādājis. Iespējams, ka viņš vairāk darbojies administratīvajās, komerclietās un civillietās.

Jau ziņots, ka pēdējais gadījums Latvijā, kad nogalināts advokāts, notika pērn maijā. Toreiz, 2018.gada 30.maija rīta, tika nošauts advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu