No iepazīšanās aplikācijas līdz trūkstošiem €900: viltus līgavaiņa upures stāsts (11)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Vai viegli kļūt par viltus līgavaiņa upuri? Šomēnes portāla "Rus.Postimees.ee" žurnāliste veica eksperimentu, sākot sarunu ar "Deividu", kurš jau bija pamanījies izkrāpt palielu summu no lētticīgas sirmgalves. Pēc dažām dienām žurnāliste jau bija saņēmusi bildinājumu. Pēc raksta publicēšanas kāda lasītāja, kura vēlējās palikt anonīma, pastāstīja par savu pieredzi ar līdzīgu krāpnieku, kurš savas upures noskatīja iepazīšanās aplikācijā, bet pēc tam ar mīlestības apliecinājumiem un psiholoģiskām manipulācijām centās izvilināt vairākus simtus eiro.

Lasītājas stāsts:

Martā iepazīšanās aplikācijā "Badoo" sāku sarunu ar vīrieti. Pīters Nelsons Tompsons no Amerikas - Fīniksa, Arizonas štats, 32 gadi. Fotogrāfijās neizskatījās vecāks par 25 gadiem, bet viņš teica, ka vienkārši izskatoties jaunāks (trīs mēnešus vēlāk sociālajos tīklos atradu ar viņu kopā dienošos karavīrus un uzzināju, ka attēlos redzamais vīrietis patiešām ir jaunāks par 25 gadiem). Viņš uzdevās par amerikāņu karavīru, kurš dienē Afganistānā. Atsūtīja ne vienu vien foto ASV jūras kājnieku uniformā. Sūtīja arī draugu attēlus.

Mēs sākām sarakstīties aplikācijā "WhatsApp". Pīters gribēja, lai es pēc iespējas ātrāk izdzēšos no "Badoo", arī savu kontu viņš izdzēsa. Nedaudz vēlāk viņš man atsūtīja video, kurā guļ divstāvīgā gultā, vēl citā video braukā tankā ar kolēģi. Tomēr viņš teica, ka videozvani esot aizliegti un tā vienkārši runāt pa telefonu viņš arī nevarot. Es palūdzu pašbildi, kam viņš piekrita.

Pīters rakstīja, ka viņa vecāki esot izšķīrušies, kad viņš bija mazs. Tēvs viņu esot aizvedis uz Ameriku. Tagad viņa tēvs ir miris, bet māte dzīvo Tartu. Ar māti viņš kopš bērnības neesot runājis, jo tēvs to aizliedza. 2019.gada maijā, kad būs beidzis dienēt Afganistānā, viņš gribot apciemot māti - plāno salabt un palikt uz dzīvi Igaunijā. Bez mātes viņam neviena cita neesot. 

Ceturtajā dienā Pīters atzinās mīlestībā, kas, protams, darīja mani aizdomīgu. Periodiski pārņēma sajūta, ka ar mani runā dažādi cilvēki. Ilgi sauca mani par "dārgo", nevis vārdā (vēlāk izrādījās, ka manu vārdu nemaz nezināja). Teica, ka gribot bērnus. Mēs sarakstījāmies katru vakaru no plkst. 18.00 līdz 22.00.

Mani radi uzreiz teica, ka tā esot krāpšana. Brālēns centās atrast viņu internetā, bet neizdevās. 

Pēc tam es aizgāju pie pazīstamas zīlnieces, kura lasa kafijas biezumos. Viņas pareģojumi vienmēr piepildījušies. Viņa teica, ka Pīters nemelojot un ka tā neesot nekāda krāpšana. Es noticēju.

Viņš man rakstīja, ka gribot ātrāk atbraukt uz Igauniju. Mēs plānojām ārvalstu ceļojumus. Aprīlī viņš paziņoja, ka viņu sūta uz Sīriju. Palūdza pieņemt sūtījumu ar viņa mantām - būšot manā glabāšanā. Aiz muļķības un labsirdības piekritu, kaut arī interneta konstebls Jana Frolova, ar kuru tobrīd mēģināju norunāt konsultāciju, ieteica nekādā gadījumā to nedarīt. Es tik un tā iedevu viņam savu informāciju: e-pasta adresi, mājas adresi, vārdu un uzvārdu.

Viņš atsūtīja izrakstu, ka ar kurjerfirmas starpniecību esot izsūtījis 37 kilogramus smagu sūtījumu. Lai varētu firmas mājaslapā sekot sūtījumam, man vajadzēja tai nosūtīt e-pasta vēstuli, ko es arī izdarīju. Dienā, kad gaidīju kurjeru ar sūtījumu, saņēmu paziņojumu - sūtījums aizturēts Stambulā. It kā neesot iesniegti kādi svarīgi dokumenti, caur "Western Union"(!) esot jānomaksā nodokļi 900 eiro apmērā. Aizrakstīju viņam, ka naudas man nav (par ko biju brīdinājusi iepazīšanās sākumā) un sūtījumu izpirkt nevaru.

Viņš sāka katru vakaru īdēt un skalot man smadzenes: sūtījumā esot visa mūsu nākotnes dzīve - pensijas apliecība, diplomi utt. Ka es esot atstājusi viņu bez nekā. Ka jādara viss iespējamais, lai sūtījumu atgūtu, piemēram, jāņem kredīts. Solīja pēc atgriešanās visu atlīdzināt. Viņš bija ļoti uzstājīgs. Noveda mani līdz nervu sabrukumam. Iedzina vainas sajūtu.

Bet sūtījumu es tā arī neizpirku. Vērsos pat pie paziņām Turcijā, lai uzzinātu, vai tāds sūtījums vispār pastāv. Uzzināju, ka tranzītsūtījumu varētu aizturēt uz Igaunijas robežas, bet nekādā gadījumā Turcijā. Un Turcijā neviens par tādu sūtījumu neko nezināja. Uz manām bažām, ka kāds viņu mēģina apkrāpt, viņš izbrīnīts jautāja - kas un kāda iemesla dēļ? 

Vienubrīd viņš teica, ka gribot mani apprecēt, tikko kā būs atbraucis. Atsūtīja foto, kur viņš redzams starp citiem karavīriem ar gredzenu pirkstā (esot gribējis parādīt dienošajām sievietēm, ka ir attiecībās). Pēc tam mums bija strīds, un viņš mani nobloķēja.

Daudz kas liecināja par to, ka viņš ir krāpnieks. Bet zīlniece man joprojām stāstīja, ka viņš nemelojot, un es ticēju viņas vārdiem. Mēs divas nedēļas nesarakstījāmies.

Maijā es panācu to, ka viņš mani atbloķēja. Sākām atkal sarakstīties. Pīters turpināja jautāt par sūtījumu. 17.maijā izrādījās, ka kurjerkompānijas mājaslapa vairs nedarbojas. Pīters sāka rakstīt, ka manis dēļ viņam jāpaliek dienestā vēl pāris mēnešus. Ka viņam neesot naudas. Ka pats esot nobloķējis savus kontus pirms došanās uz Afganistānu. Ka mani mīlot, bet drīz pārstās ar mani runāt, jo nevarot būt kopā ar sievieti, kura viņam neuzticas.

Pīters izveidoja "WhatsApp" grupu ar nosaukumu WOW, kam mani pievienoja, bet uzreiz arī izdzēsa. Jautāju, kas tā par grupu. "Karavīru s*ds," viņš atbildēja. Domāju, ka viņš to izveidojis netīšām, taču pamanīju, ka tur bija pieci ārvalstu numuri (Norvēģijas, ASV, Somijas).

21.maijā runājām pēdējo reizi, pēc tam viņš pazuda.

Iegāju tajā grupā ar cerību viņu atrast, bet tur man sāka rakstīt sieviete no Somijas. Izrādās, viņa arī ar Pīteru martā bija iepazinusies "Badoo". Tur bija arī sieviete no Norvēģijas, ar kuru viņš iepazinās aprīlī. Visām stāstīja par viņu valstī dzīvojošo mammu. Visām centās nosūtīt to pašu sūtījumu. Ar visām gribēja precēties. Ne no vienas naudu nedabūja un pazuda.

Es sāku lasīt rakstus par krāpniekiem.

Tas saucas romantic scam un darbojas šādi:

1. Jaunus cilvēkus cenšas pēc iespējas ātrāk aizvest prom no iepazīšanās portāla vai aplikācijas. Citādi potenciālo upuri varētu nomedīt cits krāpnieks (viņi cīnās par katru upuri).

2. Ātri sāk atzīties mīlestībā un bārsta komplimentus (visbiežāk par skaistām acīm - tādas ir visiem).

3. Nekad nesauc vārdā, jo paralēli sarakstās ar citām un baidās sajaukt. Parasti paralēli sarakstās ar pieciem vai sešiem upuriem.

4. Par upuri savāc veselu dosjē - nodarbošanās, finansiālais stāvoklis, vai ir bērni, vai ceļo u.tml. Tādā veidā ar upuri var runāt dažādi krāpnieki.

5. Kad ieguvuši uzticēšanos, uzrodas dažādi iemesli palūgt naudu, piemēram, kaut kas noticis ar viņu pašu vai viņa bērnu, jānopērk bērnam dāvana, jāsaņem sūtījums. 

6. Sāk spēlēt uz žēlumu un dara to tad, kad cilvēks ir noguris, atslābis, pielaidīgs. Tāpēc sarakstās vakaros pirms miega. Cenšas iegūt nedalītu uzmanību.

7. Noved līdz tam brīdim, kad upuris atver maciņu.

8. Pazūd.

9. Strādā ar neoficiāliem pārskaitījumiem caur "Western Union".

Krāpniekus bieži var atpazīt arī pēc gramatikas kļūdām, piemēram, angļu valodā "I am" vietā raksta "AM". Krāpnieki speciāli sūta fotogrāfijas, kurās redzami uz mājas vai automašīnas fona, varbūt raksta par saviem īpašumiem. Pīters somietei sūtīja foto, kurā sēdējā "Ford Mustang" mašīnā. Lai apkrāptu manas draudzenes paziņu, vīrietis reiz speciāli noīrēja māju. Viņi rada ilūziju un mēģina mūs pārliecināt, ka varēs atdot naudu.

Stāsts par māti izklausījās ticamāks par pārējiem. Gandrīz visiem ir vecāki, un ģimenes situācijas mēdz būt dažādas. Pēc Janas Frolovas padoma es palūdzu viņam atsūtīt mammas tālruņa numuru. Viņš apgalvoja, ka numurs esot sūtījumā. Tas bija aizdomīgi.

Loģiski - ja māte šeit nedzīvo, kāpēc viņam aiziet no armijas un pārcelties uz dzīvi Igaunijā, kas, salīdzinot ar ASV, ir nabadzīga valsts? Kāpēc sākt būvēt savu dzīvi šeit, ja viņam ASV viss jau esot - māja, mašīna un darbs?

Laimīgā kārtā dažu dienu laikā "Instagram" atradu reālo cilvēku, kura foto un video krāpnieki sūtīja man un pārējām sievietēm. Puisis ir 24 gadus vecs. Viņš patiešām ir amerikāņu karavīrs. Precējies un ļoti mīl savu sievu. Es viņam aizsūtīju ziņu, ka kāds viņa foto un video izmanto sieviešu apkrāpšanai.

Internetā var lasīt milzumdaudz līdzīgu stāstu. "YouTube" ir daudz video. Visas shēmas ir aprakstītas. 

Man Pīters rakstīja, ka varot tikai sarakstīties ar "WhatsApp" starpniecību. Zvanīt nevarot. Es mēģināju, nebija iespējams piezvanīt. Pat nemēģināja savienoties.

Pirms dažām nedēļām es nopirku priekšapmaksas karti un piezvanīju uz viņa numuru. Bija pīkstieni. No sava numura joprojām nevaru piezvanīt. Uz zvanu viņš neatbildēja, kā arī nobloķēja numuru. 

Rakstos izlasīju, ka karavīriem esot ļauts sazvanīties ar radiniekiem. Lidmašīnas biļetes uz mājām pilnībā apmaksā Savienotās Valstis. Visur lieliem burtiem raksta: nepārskaitiet naudu nepazīstamiem cilvēkiem!

Esmu pamanījusi, ka pēdējā laikā Igaunijā rakstu par šo tēmu kļūst arvien vairāk. Vienā no tiem bija stāstīts tieši par marta-aprīļa periodu - tieši tad, kad viņš rakstīja man. Ceru, ka mans stāsts palīdzēs sievietēm saglabāt modrību, iepazīstoties internetā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu