Augusi Latvijas iedzīvotāju rocība jeb kā tiek plānotas finanses atvaļinājumam (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pexels.com

Vasara ir atvaļinājumu laiks, kad beidzot ir iespēja atslēgties no darba pienākumiem un pievērsties dažādām brīvā laika aktivitātēm. Vieni atvaļinājuma laikā izvēlas neko nedarīt un vienkārši atpūsties, citi - ceļot. Savukārt ceļošana ir saistīta ar dažādām izmaksām. “Ferratum Bank” Vasaras barometrā ir apkopots, cik ar cik lielām izmaksām ceļošanas jomā rēķinās Latvijas iedzīvotāji.

No vairāk nekā 11 tūkstošiem aptaujāto aptuveni puse kā vienu no galvenajām aktivitātēm minējuši ceļošanu – 35% savās atbildēs norādījušo Latvijas apceļošanu, savukārt 15% cilvēku plāno doties ceļojumā ārpus Latvijas robežām.

Tāpat “Ferratum” Vasaras barometrā aptaujātie cilvēki atzīst, ka ceļošana līdzās personiskās vai ģimenes atpūtas un sporta aktivitātēm, kā arī mājas, dārza un atpūtas mēbeļu iegādei prasa lielākos izdevumus.

Runājot par ceļošanu uz ārzemēm, pētījuma dalībnieki kā populārākos galamērķus ir nosaukuši tādas valstis kā Itālija, Spānija, Turcija, Grieķija un citas. Tāpat Latvijas iedzīvotāji ir gatavi ceļot arī uz tālākiem galamērķiem – Taizemi, ASV, Vjetnamu, Dienvidkoreju un AAE.

Vairāk nekā puse aptaujāto norādījuši, ka ceļošanai plāno atvēlēt aptuveni 20% no saviem ikmēneša ienākumiem. Šādu cilvēku skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir palielinājies par 3%.

Mazāk nekā piektā daļa cilvēku pauduši, ka ceļošanai novirzīs 40%, bet desmitā daļa – pusi no saviem ienākumiem. Savukārt būtiska daļa jeb 16,26% ceļošanai ir gatavi novirzīt naudas summu, kas ir mazāka par 20%.

Pētījumā noskaidrots, ka aptuveni ceturtā daļa cilvēku vasaras brīvdienām tērēs vairāk nekā 800 eiro.

“Pozitīvi vērtējams, ka, plānojot savas vasaras brīvdienas, Latvijas iedzīvotāji šogad iecerējuši tām tērēt vairāk nekā pērn – tātad kopumā iedzīvotāju rocība pieaug. Turklāt, aizvien vairāk domājot par savu labsajūtu, prioritāri ieplānotas tiek finanses atpūtas un sporta aktivitātēm. Bet par rocību runājot – vairāk nekā puse vasaras brīvdienu plāniem izmantos savus iekrājumus, kamēr 40% daļēji arī no finanšu iestāžu aizdevumiem, bet 7% – daļēji finansējumu segs ar kredītkarti,” stāsta “Ferratum” koordinators Latvijā Artis Bērziņš.

Ņemot vērā, ka mūsdienās ir pieejami dažādi bezskaidras naudas norēķinu veidi, populārākajam esot maksājumiem ar karti, pētījuma dalībniekiem jautāts, cik lielu daļu maksājumu viņu plāno veikt, maksājot ar karti.

Vairāk nekā 27% aptaujāto jeb 1275 cilvēku norādīja, ka ar karti ceļojumā veiks 80% no visiem maksājumiem. 994 cilvēki ar karti ir gatavi veikt pusi maksājumu. Gandrīz vienlīdzīgi ir sadalījies cilvēku skaits kategorijās, kas 20% maksājumu veiks ar karti, kas norēķināsies tikai ar bezskaidru naudu, un arī – kas norēķināsies tikai ar skaidru naudu. Piekto daļu maksājumu ar karti veiks 554 cilvēki, bet pilnībā ar karti norēķināsies 544 cilvēki. Savukārt tikai skaidro naudu savos maksājumos plāno izmantot 533 cilvēki.

Vasarā, ceļojot tepat Baltijas valstīs, var izmantot arī kempingu pakalpojumus un nakti pārlaist teltī. Savukārt, dodoties tālākā ceļojumā, ir nepieciešama “nopietnāka” naktsmītne. Paralēli tradicionālajām viesnīcām pasaulē popularitāti gūst arī “AirBnB” servisi, gūstot iespēju nakti pārlaist istabiņā kāda saimnieka mājoklī. Šādu iespēju plāno izmantot 26% no aptaujātajiem cilvēkiem, savukārt pārliecinošs vairākums – 74% priekšroku dod viesnīcām. Jāpiezīmē, ka pirms gada šie rādītāji bija attiecīgi 23% un 77%.

Pārliecinoši lielākā daļa ceļotāju jeb 67% par nakti viesnīcā ir gatavi maksāt līdz 50 eiro par nakti. Pirms gada šis rādītājs bija par septiņiem procentiem augstāks. Būtiski palielinājies to ceļotāju skaits, kas par nakti viesnīcā ir gatavi maksāt no 50 līdz 100 eiro par nakti. Pērn šādas summas bija gatavi maksāt 24%, bet šogad – 29%.

Četri procenti ceļojošo ir pauduši gatavību maksāt vairāk nekā 100 eiro par nakti.

Vairāk nekā puse aptaujāto jeb 2467 cilvēki ir pauduši, ka vasaras brīvdienas nosegs ar  iekrājumu palīdzību. Savukārt vairāk nekā 40% aptaujāto norādījuši, ka vasaras brīvdienām būs nepieciešams papildu finansējums, ko būs iespējams gūt, izmantojot dažāda veida aizdevumus (“Ferratum” aizdevumu, patēriņa kredītus un aizdevumus no citām finanšu iestādēm).

Runājot par to, cik ātri būs iespējams atdot aizdevumu, kas saistīts ar ceļojuma finansēšanu, 729 cilvēki jeb 32,8% aptaujāto norādīja, ka tas notiks vairāk nekā pusgada laikā. 27,8% aptaujāto aizņēmumu atdos mazāk nekā pusgada laikā, savukārt 18,9% cilvēku pauda, ka aizdevums tiks atdots trīs mēnešu laikā. Atlikušie 456 aptaujātie norādīja, ka aizdevumu atdos mēneša līdz divu laikā.

Aizņēmumu ņēmēji kā galveno kritēriju 45% gadījumu pauduši, ka svarīgākais ir procentu likme. Savukārt ceturtajai daļai aizņēmēju būtisks ir ātrs un vienkāršs process. 17% aptaujāto norāda, ka viņiem svarīgi, lai aizdevējkompānija būtu labi pazīstama, bet 9% aptaujāto interesē pozitīvas atsauksmes par aizdevēju. Bet mazliet vairāk nekā 2% aptaujāto norāda, ka svarīgi ir draugu ieteikumi.

Raksts tapis sadarbībā ar “Ferratum Bank”.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu