Pēc pieciem gadiem Igaunijā varētu atklāt Eiropā lielāko metanola rūpnīcu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc pieciem gadiem Igaunijas ziemeļrietumos Paldisku pievārtē varētu atklāt lielāko metanola rūpnīcu Eiropā, kuru būvēs Šveices grupa "Larkwater", vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Rietumharju apriņķa lauku teritorijas pašvaldība cer, ka Šveices kompānijas projekts sniegs darbavietas vietējiem iedzīvotājiem un uzlabos dzīves vidi pašvaldībā.

60 hektāru plašā teritorija, kas izraudzīta metanola rūpnīcas būvniecībai, atrodas Paldisku pievārtē netālu no dziļūdens ostas un dzelzceļa tīkla.

Jau notiek darbs pie izraudzītās teritorijas plānojuma un ietekmes uz vidi izstrādes. Pagājušajā nedēļā lauku teritorijas mērs Jānuss Sāts saņēmis pilnvaras slēgt atbilstošus līgumus.

Mērs stāstīja, ka Rietumharju lauku teritorijas pašvaldība organizēs iepirkuma procesu, lai izraudzītos teritoriālā plānojuma izstrādātāju un ietekmes uz vidi novērtētāju, bet procesu finansēs "Larkwater Group" un pašvaldībai tajā nekas nav jāiegulda.

Rūpnīcas būvniecība varētu izmaksāt vienu miljardu eiro, bet plānotajā rūpnīcā varētu saražot 5000 tonnu metanola dienā. Rūpnīca varētu radīt 200 darbavietu, bet tās būvniecībā radīto darbavietu skaits varētu būt vēl lielāks. Pašvaldība ir apņēmusies panākt, ka projekta īstenotāji izmanto vietējo darbaspēku un nodokļu maksātājus.

Projektu atbalsta bijušais Igaunijas reģionālo lietu ministrs Toivo Asmers, kurš tagad pievērsies mūzikai un uzņēmējdarbībai.

"Larkwater" jau trīs vai četrus gadus ir meklējusi piemērotu vietu jaunās metanola rūpnīcas būvniecībai. Pirms tam tika apsvērta tās būvniecība Latvijā, Lietuvā un Polijā. Plānots, ka rūpnīcas ieņēmumi būs 800 miljoni eiro gadā.

Metanolu izmanto dažādās nozarēs, tostarp kā šķīdinātāju, biodegvielu piedevu, kā arī ķīmiskajā rūpniecībā etiķskābes, plastmasu un citu vielu ražošanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu