Latvijas iedzīvotāju vidū apmierinātība ar darbu ir augstāka nekā ar finansiālo situāciju (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Apmierinātība ar darbu un finansiālo situāciju Latvijā ir nedaudz palielinājusies. „Ferratum Bank” apkopotajā dzīves līmeņa indeksā „Pacēlājs” redzams, ka atsevišķos reģionos apmierinātība ar šiem rādītājiem 2013. gadā ir bijusi augstāka nekā pērn, lai gan pēc ekonomiskās izaugsmes datiem 2018. gadā tie bijuši labāki nekā iepriekšējos gados.

Kopumā Latvijā 2013. gadā iedzīvotāju apmierinātība ar darbu skalā no 1 līdz 10 bija 7,3. Pagājušajā gadā šis rādītājs bija palielinājies vien par 0,1 punktu, sasniedzot 7,4. Identiski rādītāji ir Rīgas iedzīvotāju vidū.

Viskrasākās atšķirības ir vērojamas Pierīgā un Vidzemes reģionā. Pierīgā 2013. gadā apmierinātība ar darbu tika novērtēta vidēji ar 7,3 punktiem, taču pērn sasniedza 7,7 punktus, kas ir augstākais rādītājs šajā indeksa aspektā. 2013. gadā Vidzemē bija zemākā apmierinātība ar darbu Latvijā, vidējam rādītājam esot vien 6,9 punktiem, tomēr pagājušajā gadā Vidzeme ierindojās otrajā vietā, vidējam vērtējumam sasniedzot 7,5 punktus.

Vēl viens reģions, kur nedaudz ir palielinājusies apmierinātība ar darbu, ir Zemgale. 2013. gadā Zemgales iedzīvotāji savu apmierinātību vidēji novērtēja ar 7,2 punktiem, bet pagājušajā gadā – ar 7,4 punktiem.

Ir divi reģioni, kur apmierinātība ar darbu ir piedzīvojusi kritumu. Viens no šiem reģioniem ir Kurzeme, kas 2013. gadā izcēlās ar augstāko rādītāju Latvijā – 7,6 punktiem. Pagājušajā gadā vērtējums bija samazinājies līdz 7,2. Tāds pats bija apmierinātības vērtējums Latgalē 2013. gadā, bet pērn šajā reģionā apmierinātība ar darbu samazinājās līdz 7 punktiem, kas ir zemākais rādītājs Latvijā.

Ievērojami zemāk Latvijas iedzīvotāji ir novērtējuši savu apmierinātību ar finansiālo situāciju. Ja apmierinātībā ar darbu vidējais vērtējums ir „stabils septiņnieks”, tad finansiālā situācija novērtēta ar divām ballēm zemāk. 2013. gadā vidējais rādītājs Latvijā bija pieci punkti, bet pērn tas palielinājies līdz 5,4.

Visaugstākie apmierinātības rādītāji ar finansiālo situāciju ir vērojami Pierīgas reģionā, kā arī Rīgā. Šeit iedzīvotāji savu apmierinātību vidēji novērtējuši attiecīgi ar 5,8 un 5,7 ballēm, kas ir augstāks rādītājs, nekā 2013. gadā, kad Pierīgas iedzīvotāji savu apmierinātību ar finansiālo stāvokli novērtēja ar 5,2, bet Rīgas iedzīvotāji – ar 5.

Neliels kāpums vērojams arī Vidzemē, Zemgalē un Latgalē. Šajos reģionos vidējais apmierinātības rādītājs kāpis vidēji 0,3-0,4 punktiem. Vidzemē pagājušajā gadā apmierinātības līmenis sasniedzis 5,2 (2013. gadā – 4,8), Zemgalē 5,3 (iepriekš 4,9) un Latgalē 4,9 (iepriekš – 4,6).

Jāpiebilst, ka Latgalē, līdzās ar Kurzemi, ir sliktākā apmierinātība ar finansiālo situāciju Latvijā. Kurzemes iedzīvotāji savu apmierinātību ar finansiālo situāciju novērtējuši tāpat kā Latgalē – ar 4,9 punktiem. Šeit jāatzīmē, ka 2013. gadā Kurzemes reģionā bija pat augstākais rādītājs 5,5 punkti, līdz ar to Kurzeme ir vienīgais reģions, kur apmierinātība ar finansiālo situāciju piedzīvojusi būtisku kritumu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Ferratum Bank".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu