KP ik dienu saņem daudz sūdzību par jaunajiem Rīgas atkritumu apsaimniekošanas tarifiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Īriss Sviklis/LETA

Kopš Konkurences padome (KP) jūlijā ierosinājusi lietu par iespējamu dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu SIA "Getliņi EKO" un Rīgas pilsētas pašvaldības darbībās, ik dienas iestādē pienāk daudz vēstuļu un telefonzvanu no iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kuri sūdzas par jaunajiem tarifiem, aģentūru LETA informēja KP pārstāve Zane Gorškova. 

Tāpat KP saņem daudz sūdzību par "Tīrīga" piedāvātajiem līguma nosacījumiem un citiem aspektiem, kas skar jauno atkritumu apsaimniekošanas kārtību. 

KP pateicas visiem, kas informējuši, kā tiek ieviesta jaunā atkritumu apsaimniekošanas sistēma Rīgā. KP savā kompetencē vērtē darījuma atbilstību konkurences tiesību regulējumam, un šim mērķim no patērētājiem un citiem klientiem saņemtā informācija ir pietiekama. 

Vienlaikus Gorškova norādīja, ka KP aicina pakalpojuma saņēmējus ar jautājumiem vai iebildumiem, kas saistīti ar jaunajiem tarifiem un jauno līgumu nosacījumiem vērsties Rīgas domē vai pie jaunā atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzēja "Tīrīga".

Vienlaikus, atbildot uz daudzos iesniegumos uzdoto jautājumu, vai klientiem slēgt līgumu ar "Tīrīga", KP norāda, ka pašlaik iestādei nav tiesību nedz atļaut, nedz aizliegt slēgt minētos līgumus. 

Tāpat KP pašlaik vērtē nule saņemtos iesaistīto pušu viedokļus, un lēmums par pagaidu noregulējuma iespējamo piemērošanu vēl nav pieņemts. 

LETA jau ziņoja, ka 15.septembrī rīdzinieku noslēgtie atkritumu apsaimniekošanas līgumi zaudēs spēku arī tad, ja KP pieņems lēmumu apturēt līgumu slēgšanu uz ierosinātās pārkāpumu lietas izmeklēšanas laiku.

Rīgas domes Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe iepriekš sacīja, ka Atkritumu apsaimniekošanas likums nosaka, ka kopš brīža, kad pašvaldība noslēdz sadarbības līgumu ar privāto partneri, trīs mēnešu laikā līgumi ar līdzšinējiem operatoriem zaudē savu spēku. Tā kā starp abām pusēm līgums tika noslēgts 14.jūnijā - gala termiņš ir 15.septembris. 

"KP kompetence nesniedzas pāri likuma ietvaram, kurš paredz: ja ir noslēgts sadarbības līgums - to apturēt nevar ne dome, ne KP. Vecie līgumi nevarēs saglabāt savu darbību, un, ja KP aizliegs slēgt jaunus līgumus, būs jāmeklē ārkārtas risinājums. Iespējams, variants varētu būt ārkārtas operatora izvēle sarunu procedūras ceļā uz pagaidu laiku," sprieda Piņķe.

Taujāta par iespējamajām tiesvedībām pret KP, gan Piņķe, gan "Tīrīga" valdes priekšsēdētājs Guntars Levics sacīja, ka pagaidām šādu scenāriju neapsver un komentēt nevēlas. Vienlaikus Piņķe atzina, ka nepieciešamības gadījumā dome būs gatava savas tiesības aizstāvēt.

Kā ziņots, KP par iespējamu Eiropas Savienības (ES) dibināšanas līguma pārkāpumu ierosinājusi pret Rīgas domi un "Getliņi EKO" pārkāpuma lietu, kas varētu arī noteikt pagaidu noregulējumu par līguma pārslēgšanas iesaldēšanu.

Pārkāpuma lieta ierosināta par minētā līguma 102. panta pārkāpumiem, un pagaidu noregulējums varētu tikt noteikts, lai veiktu padziļinātāku izpēti un pārliecinātos, ka tiešām uzņēmuma un Rīgas domes rīcībā nav pārkāpumu.

Tikmēr dome, neraugoties uz KP darbībām, neplāno apturēt apsaimniekotāju līgumu slēgšanu ar "Tīrīga".

"Tīrīga" publiskais partneris ir pašvaldībai piederošais atkritumu poligona apsaimniekotājs "Getliņi EKO", kas nodrošina projekta uzraudzību un vietas atkritumu laukumu izveidei. Savukārt privātais partneris ir SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide", kas nodrošinās pakalpojuma sniegšanu.

"Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis "CREB Rīga". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājs nodrošinās Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu