Izmēģinām 5G tīklu ar pirmo 5G telefonu Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kristaps Lapiks

Ceturtdien pie mobilo sakaru operatora TELE2 gudrās mājas Mūkusalas ielā, Rīgā norisinājās svinīgs, taču tai pašā laikā nepiespiests pasākums, kurā tika prezentēts Latvijā pirmais viedtālrunis, kurš atbalsta 5G datu pārraidi. Vienlaikus bija iespējams arī pārliecināties, cik tā ir ātra.

Par Latvijā pirmo 5G atbalstošo viedtālruni Huawei Mate 20 X (5G) jau ziņojām. Tas ir pērn oktobrī prezentētā Mate 20 X evolūcijas modelis, kurš papildus spēcīgajam un energoefektīvajam Kirin 980 čipsetam ieguvis augstas veiktspējas 5G modemu Balong 5000, kas arī ir Huawei pašu izstrādāts.

Huawei Mate 20 X (5G) prezentācija
Huawei Mate 20 X (5G) prezentācija Foto: Ingars Tenis, TVNET

Fiziskos Mate 20 X izmērus šis apstāklis ietekmējis minimāli, faktiski nemanāmi, arī citos tehniskajos aspektos būtiskus jaunumus neuzzinājām, vienīgi to, ka telefons kā pirmajos nonāks TELE2 lielākajos veikalos, arī interneta vietnē, un maksās 999 eiro. Taču modema piešķirtajam telefona veiktspējas potenciālam, kas tika nodemonstrēts prezentācijā, sākotnēji bija grūti noticēt. Jā, bija daudz runāts, ka 5G darīs brīnumus, datu pārraide būs 10 un vairāk reizes ātrāka, nekā mums nodrošina patlaban pieejamie 4 un 4,5 G standarti, tā pavērs nebijušas iespējas planētas iedzīvotāju ikdienā un tā tālāk.

Foto: Kristaps Lapiks

Tā gan tāpat vēl ir nākotne, taču process ir sācies, pirmie soļi ir sperti. Jo izrādījās, ka pretēji 4G telefonos lietotnes Speedtest uzrādītajiem caurmērā 20-30 Mbps jeb megabitiem sekundē, kas jau tā ir visnotaļ daudz, Mate 20 X (5G) vidējais mērījums vairākos mēģinājumos bija ap 750 Mbps, bet bija arī reizes, kad Speedtest lietotnes "spidometra" bultiņa pietuvojās 1 Gbps atzīmei.

Foto: Kristaps Lapiks

Ko tas nozīmē praktiskā lietošanā? Arī tas tika nodemonstrēts. Mobilā videospēle, kas "sver" ap 700 MB jeb megabaitiem, telefonā bija lejupielādēta un jau lietojama pēc pārdesmit sekundēm, bet interneta lapas atveras acumirklī - nospied TVNET portālā uz jebkura raksta galvenās bildes un jau uzreiz vari ķerties pie lasīšanas.

Foto: Kristaps Lapiks

Citiem vārdiem, potenciāls ir milzīgs, taču esam tikai pašā sākumā. Taču 5G ieviešana ir sākusies, un tā paātrināsies, kad kļūs plašāks pieejamo frekvenču spektrs, palielināsies pieejamo ierīču un lietotāju loks. Gluži tāpat kā 1990.gadā, kad sāka darboties 2G. 

Sadarbībā ar Huawei Latvija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu