Rīgas dome noraida visus pārmetumus saistībā ar plānoto atkritumu reformu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Īriss Sviklis/LETA

Rīgas dome un tai piederošā SIA "Getliņi EKO" iesniegušas Konkurences padomei (KP) tās prasītos skaidrojumus par plāniem slēgt jaunu līgumu par atkritumu apsaimniekošanu uz 20 gadiem, pilnībā noraidot izskanējušos pārmetumus, aģentūru LETA informēja "Getliņi EKO" pārstāve Linda Vītola.

Domes un "Getliņi EKO" paziņojumā uzsvērts, ka konkurss par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanu publiskās-privātās partnerības modelī ir ilgstoši plānots, analizēts un saskaņots vairāku gadu garumā.

"Tā pamatā ir rūpīga Rīgas pilsētas vajadzību, mērķu, nepieciešamo investīciju, ekonomisko modeļu un maksātspējas izpēte, samērojot to ar Eiropas Savienības prasībām par būtisku apglabājamo atkritumu daudzuma samazinājumu," norāda dome un "Getliņi EKO".

Tāpat teikts, ka konkursa nolikumu, norises kārtību un visu dokumentāciju pirms konkursa izsludināšanas pārbaudīja, saskaņoja un akceptēja visas iesaistītās un atbildīgās institūcijas.

Par konkursa uzvarētāju pēc visu noteikto kritēriju izvērtēšanas izvēlēts pretendents, kurš piedāvāja saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu un arī viszemāko cenu, norādīts paziņojumā.

"Darbības, ko šobrīd jau veic KP un ko apsver veikt turpmāk, ir nesamērīgi novēlotas un rada būtisku risku uz nezināmu laiku paralizēt atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā, kaitējot gan pilsētas iedzīvotājiem, gan viesiem," tā uzskata Rīgas dome un "Getliņi EKO".

Paziņojumā arī pausts, ka potenciālā KP lēmuma rezultātā īstermiņā pilsētā būs vērojams haoss atkritumu savākšanā un apsaimniekošanā.

Tiek norādīts, ka 15.septembrī zaudēs spēku visi fizisko un juridisko personu noslēgtie līgumi ar pašreizējiem sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem, tāpēc visām tām personām, kurām nebūs noslēgti līgumi ar jauno apsaimniekotāju, atkritumi izvesti netiks.

Tāpat paziņojumā piesauktas Eiropas Savienības (ES) prasības, paužot pārliecību, ka tūlītēja atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizācija un dalītās vākšanas infrastruktūras izveide ir vienīgā iespēja Rīgai un visai Latvijai izpildīt ES prasības par šķiroto atkritumu apjoma palielināšanu 2020.gadā.

Tiek arī pausts, ka bez atkritumu sākotnējās šķirošanas iespēju nodrošināšanas poligonā "Getliņi" jau tuvākajā laikā vairs nevarēšot noglabāt atkritumus kapacitātes trūkuma dēļ.

Rīgas dome un "Getliņi EKO" aicina KP uz konstruktīvu dialogu un lēmumu, kas ir Rīgas iedzīvotāju interesēs, pausts paziņojumā.

Kā ziņots, "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājs nodrošinās Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" Uzņēmumu reģistrā reģistrējušas kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", lai saskaņā ar publiskā iepirkuma rezultātiem Rīgā veiktu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizāciju un ieviestu atkritumu šķirošanas risinājumus. Vēlāk uzņēmuma nosaukums mainīts uz "Tīrīga".

No 15.jūlija sākta līgumu pārslēgšana ar "Tīrīga", kas līdz 15.septembrim jāizdara visiem dzīvokļu un ēku īpašniekiem vai apsaimniekotājiem - gan iedzīvotājiem, gan juridiskām personām.

Savukārt KP 30.jūlijā paziņoja, ka par iespējamu ES dibināšanas līguma pārkāpumu ierosinājusi pret Rīgas domi un "Getliņi EKO" pārkāpuma lietu, kas varētu arī noteikt pagaidu noregulējumu par līguma pārslēgšanas iesaldēšanu.

"Mēs redzam, ka Rīgas domes un "Getliņi EKO" iecere ir uz turpmākajiem 20 gadiem atkritumu apsaimniekošanas tirgū noteikt monopolu, līdz ar to neredzam, ka pie šādiem apstākļiem varētu attīstīties konkurence. Pieļaujot šādu situāciju, mēs pēc 20 gadiem nevarēsim saprast, kā tas ir noticis, ka tiek būvēta ļoti dārga, sadārdzināta, resursietilpīga un dažādām nevajadzīgām ekstrām bagāta sistēma," Intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa nenoliedza, ka investīcijas jaunajā atkritumu apsaimniekošanas sistēmā ir milzīgas, bet uzreiz esot skaidrs, ka tās laika gaitā ir jāatpelna, un jau tagad iedzīvotāji, kuri pārslēguši līgumu, sūdzas par sadārdzinātajiem tarifiem, kas pieauguši par 40%.

Tikmēr dome, neraugoties uz KP darbībām, neplāno apturēt apsaimniekotāju līgumu slēgšanu ar akciju sabiedrību "Tīrīga".

Vienlaikus līdz 19.augustam Rīgas domei bija jāiesniedz savi skaidrojumi KP.

Savukārt augusta beigās vai septembra sākuma KP varētu pieņemt lēmumu par aizlieguma noteikšanu iedzīvotāji līgumu slēgšanai ar "Tīrīga" uz lietas izmeklēšanas laiku. Pati lietas izmeklēšana gan varētu ilgt pat līdz diviem gadiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu