Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" paaugstinājusi Lietuvas kredītreitingu prognozi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viļņa
Viļņa Foto: Pixabay

Starptautiskās reitingu aģentūras "Moody's Investors Service" ("Moody's") un "Standard & Poor's" (S&P) apstiprinājušas Lietuvas ilgtermiņa kredītreitingus līdzšinējā līmenī, turklāt "Moody's" paaugstinājusi reitinga prognozi.

Lietuvas Finanšu ministrija paziņoja, ka "Moody's" ilgtermiņa reitingu saglabājusi "A3" līmenī, gan Lietuvas ilgtermiņa reitingu, gan augstāka ranga nenodrošināto risku reitingu. Ilgtermiņa reitingam nākotnes vērtējums paaugstināts no stabila līdz pozitīvam.

Lēmumu saglabāt šo 2015.gada maijā noteikto reitingu aģentūra skaidro ar nepārtraukto Lietuvas fiskālās veselības nostiprināšanos, ko veicina pakāpenisks valdības parāda attiecības pret iekšzemes kopproduktu samazinājums, kredītpieejamības uzlabošanās un ar sabiedrības novecošanos saistīto fiskālo risku samazinājums.

Tā arī norādījusi, ka ir uzlabojušās prognozes par Lietuvas vidēja un ilgtermiņa izaugsmes potenciālu, ko veicina valdības centieni veikt būtiskas strukturālās reformas un labākas migrācijas tendences, kas veicina darbaspēka piedāvājumu ekonomikā.

"Moody's" analītiķi prognozējuši, ka Lietuvas iekšzemes kopprodukts šogad varētu augt par 3% un nākamgad - par 2,6%.

Savukārt starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) saglabājusi Lietuvas ilgtermiņa reitingu "A" līmenī ar stabilu reitinga prognozi.

"S&P Global Ratings" eksperti pauduši, ka esošais reitings atspoguļo Lietuvas spēcīgo institucionālo vidi, stabilas vidēja termiņa izaugsmes prognozes, mērenu valdības parāda līmeni un ieguvumus no Eiropas Centrālās bankas monetārās politikas.

Stabila reitinga prognoze "S&P" vērtējumā nozīmē, ka Lietuvas fiskālā politika saglabāsies spēcīga un nākamo divu gadu laikā spēs kompensēt iespējamos riskus, ko rada valsts neaizsargātība pret ārējiem satricinājumiem un negatīvās demogrāfijas tendences.

Iepriekšējo reizi "S&P Global Ratings" Lietuvas kredītreitingu paaugstināja pērn martā, bet reitinga prognoze tika paaugstināta 2015.gadā.

Trešās lielās kredītreitingu aģentūras "Fitch Ratings" noteiktais ilgtermiņa reitings Lietuvai ir "A-" ar pozitīvu reitinga prognozi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu