Itālijas reģions piedāvā maksāt 25 000 eiro jaunajiem iedzīvotājiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kad Itālijas ciematiņi sāka pārdot mājas par vienu eiro, tas likās pārāk labi, lai būtu patiesība. Taču nu kāds Itālijas reģions, Molīze, ir paziņojis, ka ir gatavs maksāt vairāk kā 25 000 eiro tiem, kas ievāksies kādā no 106 izmirstošajiem reģiona ciematiņiem, vēsta portāls CNN.  

Jebkuram, kas atsauksies uz šo piedāvājumu, vietējā pašvaldība ik mēnesi maksās 700 eiro lielu stipendiju veselu trīs gadu garumā, tādējādi palīdzot jaunajiem iedzīvotājiem adaptēties tukšajās pilsētiņās. Nelielais Itālijas reģions, Molīze, atrodas netālu no Galvaspilsētas Romas un leģendārās pilsētas Neapoles. Šeit valda Vidusjūrai raksturīgais klimats, tāpēc šeit visu gadu pārsvarā ir samērā silts - vasarās vidējā temperatūra var sasniegt pat 30 grādu karstumu, bet ziemā šeit termometra atzīme nenoslīdēs zemāk par 10 grādiem. Ne velti Molīzes reģions zaļo visu cauru gadu un var lepoties ar bagātīgām olīvu ražām, kā arī sniegotām kalnu virsotnēm.

Neraugoties uz pasakaino klimatu, vietējās pilsētiņas strauji izmirst vai tiek pamestas.

Lai gan šis piedāvājums izklausās pēc sapņu piepildījuma, te ir arī kāds āķis - jaunajiem iedzīvotājiem ir jāuzsāk uzņēmējdarbība, lai stiprinātu vietējo ekonomiku. "Es vēlos, lai šis reģions piedzīvo vēl vienu Renesansi un tā autentiskie ciematiņi nepārvēršas spoku pilsētās," portālam stāsta pašvaldības pārstāvis Antonio Tedesči. "Mums ir jāsargā savas saknes."

Foto: Unsplash

Tedesči ir dzimis vienā no Molīzes izmirstošajiem ciematiņiem - Filigano. Patlaban šeit mitinās tikai 700 cilvēku - drīz vien šis cilvēku skaits samazināsies un ciemats būs pakļauts likteņa aizmirstībai. 

"Stipendiju mērķis ir radīt jaunu dzīvību un atjaunot ekonomiku,"

skaidro pašvaldības pārstāvis. "Jaunienācējiem ir brīva izvēle - tie var sākt uzņēmumu pēc savas sirds patikas, taču tam ir jāsniedz labums ciemata attīstībai - tie var būt hoteļi, restorāni, bāri, nelielas fermas, mākslas galerijas, bibliotēkas, suvenīru veikaliņi vai kādi citi uzņēmumu veidi."

Foto: Unsplash

Pēdējos gados šarmanto Molīzes reģionu ir pametuši tūkstošiem iedzīvotāju.

Oficiālie statistikas dati norāda, ka iedzīvotāju skaits šeit kopš 2014. gada samazinājies par 9000.

Šobrīd reģionā 106 no 136 ciematiem cilvēku skaits ir mazāks par 2000. Līdzīgi kā Latvijas laukos, arī šeit daudzas vietējo iedzīvotāju komūnas uztraucas par jauniešu aizbraukšanu uz lielajām pilsētām. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu