Pērn ES muitā aizturētas viltotas un potenciāli bīstamas preces gandrīz 740 miljonu eiro vērtībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Muitas suns. Ilustratīvs attēls.
Muitas suns. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Pērn Eiropas Savienības (ES) muitā tika aizturētas viltotas un potenciāli bīstamas preces gandrīz 740 miljonu eiro vērtībā, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā.

Jaunie skaitļi, ko ceturtdien publiskoja EK, liecina, ka ES importēto viltoto preču pārtveršanas gadījumu skaits 2018.gadā pieauga, jo pa pastu un eksprespastu tika nosūtīts daudz sīkpaku. Lai arī kopējais aizturēto preču daudzums salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir samazinājies, pārtverto sūtījumu skaits strauji pieauga no 57 433 2017.gadā līdz 69 354 sūtījumiem 2018.gadā.

Pērn tika aizturēti gandrīz 27 miljoni priekšmetu, kas radīja intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus un kuru vērtība melnajā tirgū bija gandrīz 740 miljoni eiro.

Aizturēto preču saraksta galvgalī bija cigaretes, kas veidoja 15% no aizturēto preču kopējā daudzuma. Tām sekoja rotaļlietas (14%), iepakojuma materiāli (9%), etiķetes, birkas un uzlīmes (9%) un apģērbs (8%). Gandrīz 37% no aizturēto preču kopējā skaita veidoja produkti personīgai ikdienas lietošanai mājās, piemēram, ķermeņa kopšanas līdzekļi, zāles, rotaļlietas un sadzīves elektropreces. 

Izcelsmes valsts precēm, kuras rada intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus, joprojām bija galvenokārt Ķīna. Viltoti alkoholiskie dzērieni pamatā nāca no Ziemeļmaķedonijas. Galvenais citu dzērienu, smaržu un kosmētikas līdzekļu avots bija Turcija. 

ES muitā nonāca arī liels skaits viltotu pulksteņu, mobilo tālruņu un to piederumu, tintes kasetņu un toneru, CD/DVD, etiķešu, birku un uzlīmju no Honkongas un Ķīnas. Galvenais datoru aprīkojuma avots bija Indija, cigarešu - Kambodža, bet iepakojuma materiāli pārsvarā nāca no Bosnijas un Hercegovinas. 

Ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas komisārs Pjērs Moskovisī norādīja, ka muitniekiem visā ES izdodas izsekot un konfiscēt viltotas preces, kas bieži vien ir bīstamas patērētājiem. Tas neesot viegli, īpaši tāpēc, ka pieaug sīkpaku skaits, kuras nonāk ES kā interneta pirkumi. 

Moskovisī norādīja, ka prioritātes ir arī ES vienotā tirgus un muitas savienības integritātes aizsardzība un intelektuālā īpašuma tiesību efektīva piemērošana starptautiskajā piegādes ķēdē, tāpēc turpmāk vēl aktīvāk jācīnās pret viltošanu un pirātismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu