Tramps draud sagūstītos "Islāma valsts" kaujiniekus izlaist pie Eiropas robežām (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien aicināja Eiropas valstis uzņemt atpakaļ savus pilsoņus, kas karojuši džihādistu grupējuma "Islama valsts" rindās, pretējā gadījumā draudot viņus izlaist pie Eiropas robežām.

Grupējuma rindās karojuši tūkstošiem cilvēku no aptuveni 80 valstīm un tagad viņi atrodas kurdu spēku izveidotajās aizturēšanas nometnēs Sīrijas ziemeļaustrumos.

"Kādā brīdī man būs jāsaka: vai nu jūs viņus pieņemat atpakaļ, vai arī mēs viņus izlaidīsim pie jūsu robežām," piektdien Baltajā namā paziņoja Tramps.

Pēc viņa teiktā, ASV nesegs izmaksas par tūkstošiem karotāju turēšanu apcietinājumā.

"Viņi galvenokārt ir nākuši no Eiropas," sacīja Tramps.

Eiropas valstis saskaras ar dilemmu, kā rīkoties attiecībā uz saviem pilsoņiem, kas atrodas Sīrijā pēc džihādistu grupējuma "Islāma valsts" sakaušanas.

Daļa ir atturīgas uzņemt sagūstītos ekstrēmistu kaujiniekus, bet lēmumi par bērnu un džihādistu sievu, kas nav piedalījušās kaujās, uzņemšanu Rietumvalstu varasiestādēm ir grūtāki.

Liela daļa "Islāma valsts" kaujinieku un viņu ģimenes locekļu, kas tika sagūstīti pēc tā dēvētā kalifāta sabrukuma, tiek turēti Sīrijā kurdu veidotās nometnēs.

Martā Sīrijas Demokrātiskie spēki paziņoja par "Islāma valsts" sakaušanu un pēc mēnešiem ilgām kaujām ieņēma džihādistu grupējuma pēdējo bastionu Sīrijas austrumos.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu