''Eco Baltia grupa": Lielo apmēru dēļ Rīgā atkritumu tirgū vairāku operatoru līdzdalība ir neizbēgama

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides apsaimniekotāja "Eco Baltia grupas" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs
Vides apsaimniekotāja "Eco Baltia grupas" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lielo apmēru dēļ Rīgā atkritumu tirgū vairāku operatoru līdzdalība ir neizbēgama, atzina vides apsaimniekotāja "Eco Baltia grupas" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Viņš uzsvēra, ka patlaban jebkādu jaunu iepirkuma vai sarunu procedūru organizēšana ar vienu zonu, vienu pakalpojumu sniedzēju vienā kopējā vai vairākās zonās "Eco Baltia grupas" uzskatā nav iespējama un nav atbalstāma.

"Konkurences padome (KP) ir skaidri pateikusi, ka Rīgas domei līdz 12.novembrim jāpiedāvā risinājums, kas nodrošina konkurenci atkritumu apsaimniekošanas tirgū un tas vienlaikus nozīmē, ka tirgū jānodrošina vairāku uzņēmumu darbība. Turklāt neviens no esošajiem Latvijas operatoriem nespēj viens apkalpot visu Rīgu, kas veido 40% Latvijas kopējā apmēra," teica Simanovičs.

Tāpat viņš norādīja - kamēr tiesa nav lēmusi citādi un KP nav noslēgusi izmeklēšanu lietā pret Rīgas domi un atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotāju "Getliņi EKO", ir jānodrošina KP piemērotā pagaidu noregulējuma prasību ievērošana, no kurām galvenā ir konkurences situācijas atjaunošana un nodrošināšana.

Pēc Simanoviča paustā, arī Rīgas gadījumā uzņēmums iepriekš aicināja iepirkumu rīkot vairākās zonās, taču konkrēto risinājumu izvēlējās Rīgas dome. "Lai arī Rīgas dome publiskās privātās partnerības procesā rīkojās saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, ievērojot iepirkuma organizēšanas procedūras un nepieciešamos saskaņojumus, situācija tirgū izveidojusies kā lakmusa papīrs, kas skaidri rāda, ka nepieciešamas visaptverošas izmaiņas," viņš sacīja.

Tāpat "Eco Baltia grupas" valdes priekšsēdētājs piebilda, ka tieši tāpēc ir jābūt nevis emocionālam, bet skaidram, tiesiskam un konstruktīvam risinājumam gan par to, kā tiks risināta situācija Rīgā, gan Latvijā kopumā, iepirkumu procesā veicinot konkurenci un attīstot arī mūsdienu prasībām atbilstošus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus iedzīvotājiem.

TVNET jau ziņoja, ka pirmdien, 23.septembrī, Administratīvās apgabaltiesas nolēmums Rīgas domes sūdzībā par KP lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu norisēm Rīgas atkritumu apsaimniekošanas tirgū būs pieejams 1.oktobrī pēc plkst.16. Lēmums nebūs pārsūdzams.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

KP arī piemērojusi pagaidu noregulējumu, kas aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu