IeM valsts sekretārs: Ķuzis Valsts policijā nodrošinājis uzrāvienu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Foto: Zane Bitere/LETA

ēc iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) kritiskajām piezīmēm par Valsts policijas darbu tās vadītājs Ints Ķuzis pēdējā laikā ir darījis visu, lai šajā iestādē nodrošinātu uzrāvienu attīstībā, šādu viedokli Latvijas Radio pauda Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Trofimovs atzīmēja, ka policijā ir izveidota pārmaiņu vadību grupa, notiek strukturālas pārmaiņas un tiek definēta jauna vīzija.

Runājot par situāciju iekšlietu sistēmā kopumā un nākamā valsts budžeta gaidāmo ietekmi uz to, ierēdnis pauda viedokli, ka iekšlietu budžeta projekts risinās akūtākās nozares problēmas, pirmā no kurām ir atlīdzību palielināšana.

Trofimovs stāstīja, ka iekšlietu sistēmā ap 6000 cilvēku atlīdzība nesasniedz 900 eiro, kas atbilstoši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja rekomendācijām tiekot vērtēts kā korupcijas risks, tāpēc atalgojuma palielināšana būšot IeM prioritāte arī nākamajos gados.

Kā ziņots, valdība ir nolēmusi, ka iekšlietu nozares prioritārajiem pasākumiem nākamā gada budžetā iezīmēti papildu 18,9 miljoni eiro, no kuriem 10,7 miljoni eiro paredzēti atlīdzību palielināšanai. IeM gan atlīdzības palielināšanai pieprasīja 26,9 miljonus eiro. IeM un Finanšu ministrija vēl precizēs, kādā apmērā nākamgad tiks palielinātas atlīdzības policistiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem.

Ar plānoto finansējumu paredzēts nodrošināt atlīdzības palielināšanu kadetiem, zemāk apmaksātajām nozares amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, kā arī ar sarežģītām un smagām lietām strādājošiem izmeklētājiem.

Patlaban aprēķināts, ka iekšlietu nozares kadeta mēnešalga palielināsies no 455 eiro uz 588 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Kopumā šim mērķim plānots tērēt 911 514 eiro. Nauda paredzēta Valsts policijas koledžas, Valsts robežsardzes koledžas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta 444 kadetiem.

Saskaņā ar valdības lēmumu papildu naudu plānots tērēt arī iekšlietu resora informācijas aprites drošības uzlabošanai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta autotransporta bāzes atjaunošanai, Valsts robežsardzes gaisa kuģu un autotransporta uzturēšanai, kā arī Valsts policijas amatpersonu nodrošināšanai ar jaunā parauga formas tērpiem.

Tāpat nauda paredzēta Valsts drošības dienesta darbības kapacitātes stiprināšanai, Latvijas austrumu robežas joslas izbūvei. Finansējums arī paredzēts veselības aprūpes izdevumu kompensāciju izmaksas nodrošināšanai Iekšlietu ministrijas sistēmas amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Galīgo lēmumu par nākamā gada valsts budžetu pieņems Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu