Kaut kur šajā fotogrāfijā ir zudusī Indijas Mēness zonde (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lai arī pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka attēlā redzama vien Mēness krāteru ainava, tomēr kādā vietā tur atrodas metāla un elektronikas gabals, kas vēl pavisam nesen bija Indijas lepnums un cerības.

Šis attēls ir uzņemts 17. septembrī ar NASA Mēness izpētes zondi (Lunar Reconnaissance Orbiter), kad tā lidoja garām Indijas misijas “Chandrayaan-2” zondes “Vikram” plānotajai nosēšanās vietai. Sakari ar zondi pārtrūka dažas minūtes pirms nosēšanās 6. septembrī.

Indijas Kosmosa pētījumu organizācija (ISRO), kas pārraudzīja misiju, pavadīja divas nedēļas, cenšoties nodibināt sakarus ar zondi.

ISRO pārstāvji jau iepriekš apgalvoja, ka ir pamanījuši zondi, tomēr līdz šim fotogrāfiju nepublicēja.

Foto: EPA/Scanpix

Bija plānots, ka zonde nosēdīsies uz zemes pleķīša starp diviem krāteriem: Simpelius N un Manzinus C. Pēdējie dati, kas tika saņemti no zondes īsi pirks pārtrūka sakari liecina, ka zonde bija novirzījusies no kursa un, kā rakstīts NASA paziņojumā, zondes precīza atrašanās vieta vēl nav zināma.

Mēness izpētes zonde šim reģionam garām ir palidojusi tikai vienu reizi kopš Vikram avārijas. Turklāt tajā brīdī Saules dēļ uz Mēness veidojās tumšas ēnas, kas var neļaut saskatīt zondi.

NASA zonde garām šim reģionam garām atkal palidos nākamajā mēnesī, kad iespējas pamanīt zondi būs lielākas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu