Latkovskis: Partiju finansējuma pieaugums ļautu izvairīties no ietekmes "no malas"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis
"Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Partiju finansējuma palielināšana ļautu izvairīties no ārējas politikas ietekmēšanas, uzskata partijas "Jaunā vienotība" Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis.

Viņš norādīja, ka atbalsta partiju finansējuma palielināšanu, jo Latvija šajā jomā jau tagad atpaliekot no kaimiņvalstīm. "Mums varbūt nav jāsacenšas ar Skandināviju, taču mums ir jāpielīdzina līmenis, lai izvairītos no interešu konfliktiem un ietekmes no malas," sacīja Latkovskis.

Kā piemēru viņš minēja nesen sabiedrībā plaši izskanējušo būvniecības karteļa lietu. "Šis ir fantastisks piemērs, ka mēs pārmaksājam miljonus par būvniecību tikai tāpēc, ka viņiem ir saistība ar partijām un ietekme uz to finansējumu," pauda deputāts, norādot, ka paaugstinot finansējumu no tādām situācijām būtu iespējams izvairīties.

Kā ziņots, Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotie grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā paredz, ka par katru Saeimas vēlēšanās iegūtu balsi partijas katru gadu saņems 5,5 eiro, kas būtu gandrīz 7,7 reizes vairāk nekā līdz šim.

Līdz šim 2% barjeru vēlēšanās pārvarējušās partijas saņēma finansējumu 0,71 eiro apmērā par katru saņemto vēlētāju balsi.

Derīgās zīmes par katru balsi 13.Saeimas vēlēšanās partijām, kas pārvarēja 2%, bija 821 050, attiecīgi, plānotais valsts budžeta finansējums ir 4 515 775 eiro.

Vēl plānots, ka partijas katru gadu saņems bāzes finansējumu 100 000 eiro apmēra. Vadoties no 13.Saeimas vēlēšanām, 10 partijas pārsniegušas 2% slieksni, līdz ar to 2020.gadā un turpmākajos gados nepieciešams papildu finansējums viena miljona eiro apmērā, tas ir, katrai partijai 100 000 eiro apmērā kalendārā gada laikā.

Tieslietu ministrija likumprojekta anotācijā norāda, ka finansējuma piešķiršanas periods tiek piesaistīts Saeimas pilnvaru laikam. Regulējuma mērķis ir vērsts uz lielāko partiju finansiālo atbalstu un stabilu politisko partiju sistēmas nostiprināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu