Latvijā vēža ārstēšanai pērn tika atvēlēts otrs mazākais finansējums Eiropā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Palāta.
Palāta. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā vēža ārstēšanai vidēji uz vienu cilvēku pērn tika atvēlēts otrs mazākais finansējums Eiropā, liecina Eiropas Farmaceitisko ražotāju un asociāciju federācijas (EFPIA) ziņojums, kurā iekļauti dati par veselībai atvēlētiem līdzekļiem.

EFPIA ziņojums liecina, ka kopējā veselības aprūpē un vēža ārstēšanas finansēšanā Latvija atpaliek no pārējām Eiropas valstīm un ir pēdējā vietā Baltijā, norāda Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) izpilddirektors Valters Bolēvics.

Vidēji Eiropā viena vēža slimnieka ārstēšanai gadā valsts atvēl 188 eiro, bet Latvijā šī summa ir 80 eiro, liecina EFPIA dati.

Latvijas finansiālo atpalicību vēža ārstēšanā apliecina arī šī gada valsts finansējums onkoloģijas medikamentiem, kas, pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) SIFFA sniegtajiem datiem, ir 34,6 miljoni eiro. Savukārt Lietuva un Igaunija no valsts budžeta šogad onkoloģiskām zālēm atvēlējusi attiecīgi 129 un 50 miljonus eiro, informē Bolēvics.

SIFFA norāda, ka veiktajā pētījumā par Baltijas valstu tēriņiem onkoloģisko medikamentu apmaksai redzams, ka visstraujāk valsts finansējums vēža zāļu apmaksai pērn pieauga Lietuvā, pērn sasniedzot aptuveni 900 000 eiro uz 100 000 iedzīvotāju jeb kopumā gandrīz 105 miljonus eiro. Tāpat SIFFA norāda, ka Latvijā vēža zālēm valsts budžetā atvēlēts vairāk nekā uz pusi mazāk naudas kā pārējās Baltijas valstīs jeb aptuveni 400 000 eiro uz 100 000 iedzīvotāju.

Arī kopējais finansējums veselības aprūpei pērn Latvijā bija viens no zemākajiem Eiropā jeb 5,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kamēr vairumā Eiropas valstu veselības izdevumi tuvinās 10% no IKP, liecina minētā EFPIA pētījuma dati.

SIFFA Latvijā darbojas 20 gadus un apvieno 19 biedrus - farmaceitiskās kompānijas, kas ražo zāles, kā arī izstrādā un pēta medikamentus. SIFFA mērķis ir uzlabot veselības aprūpes kvalitāti un atbilstošu zāļu pieejamību, kā arī sekmēt farmaceitisko kompāniju darbību Latvijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu