Iedzīvotājus aicina dalīties ar stāstiem par zinātniecēm un zinātnieku dinastijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Šonedēļ, no 14.oktobra līdz 20.oktobrim, Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti līdzdarboties UNESCO nedēļā "Spožie prāti: sievietes zinātnē" un dalīties ar stāstiem par zinātniecēm un zinātnieku dinastijām, lai izceltu Latvijas zinātnieces un zinātnieku dinastijas un viņu devumu simts gadu griezumā, sacīja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) komunikācijas konsultante Kitija Balcare.

Viņa skaidroja, ka viens no UNESCO uzdevumiem ir stiprināt saikni starp zinātniekiem, zinātnes politikas veidotājiem un sabiedrību, kā arī pilnveidot zinātnes komunikācijas jautājumus, lai vienkāršā un saprotamā veidā izglītotu sabiedrību par tai aktuālām tēmām un ilgtspējīgi risinātu cilvēces izaicinājumus.

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā šodien plkst.10.30 notiks tikšanās ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošo pētnieci Natāliju Burņeviču, kura darbojas meža fitopatoloģijas un mikoloģijas jomā. Savukārt Talsu novada muzejs no 15.oktobra līdz 20.oktobrim aicina interesentus uz izstādi par novadnieci Doru Švīkuli, kas Latvijā pazīstama kā pirmā zaļā dzīves veida cildinātāja.

Ceturtdien, 17.oktobrī, plkst.17.30 interesentus aicina uz tikšanos ar Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes Zāļu formu tehnoloģijas katedras pētnieci Ingu Sīli, kura stāstīs par tautas ticējumos minēto ārstniecības augu reālo iedarbību.

Savukārt ar mērķi parādīt sieviešu karjeras iespējas zinātnes jomā, veicinot dzimumu līdztiesību darba tirgū un nākotnes profesijas izvēlē, trešdien, 16.oktobrī plkst.11.00 Latvijas Universitātes (LU) bibliotēkā norisināsies UNESCO LNK domapmaiņa "Ar iedvesmu par zinātni", kurā viedokļos dalīsies dažādu zinātnes nozaru pārstāves, pastāstīja Balcare.

Domapmaiņu būs iespējams dzirdēt tiešraidē LU tīmekļa vietnē - "

"Teju pirms 30 gadiem, lai stiprinātu savu atgūto neatkarību, Latvija pievienojās Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijai. Latvijas pievienošanās UNESCO 1991.gada 14.oktobrī visai pasaulei apliecināja stingru apņemšanos turpmāk darboties miera kultūras un starpkultūru dialoga sekmēšanā, nabadzības mazināšanā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā ar izglītības, zinātnes, kultūras un komunikācijas un informācijas palīdzību," uzsvēra UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Tāpat viņa sacīja, ka minētais datums kalpoja par ideju iedibināt ikgadēju tradīciju - UNESCO nedēļu, kuras laikā gadu no gada aicināt sabiedrību līdzdarboties, kopīgi izcelt UNESCO idejas un vērtības, lai sekmētu Latvijas ilgtspējīgu attīstību.

UNESCO nedēļas tēma ir "Spožie prāti: sievietes zinātnē", kurā ikviens aicināts vēstīt par spilgtām zinātniecēm un zinātnieku dinastijām, apkopojot cilvēkstāstus, rīkojot tikšanos ar zinātniecēm, kā arī veidojot tematiskas aktivitātes un izstādes, ielūkojoties sava novada, reģiona, skolas, iestādes, muzeja vēsturē simts gadu griezumā, pastāstīja Balcare.

Lai izceltu šos dzīvesstāstus un iedvesmotu citus, ikviens aicināts dalīties ar šiem stāstiem sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirku "#unesconedēļa2019" un "#spožieprāti".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu