TVNET testē: Samsung Galaxy S10+ video iespējas (4)

Jānis Škapars
, Fotogrāfs
CopyLinkedIn Draugiem X
Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S10+ Foto: Jānis Škapars/TVNET

Interneta vidē video formāta vizuālais materiāls nav retums. Pieļauju, ka teju visi interneta lietotāji ar smaidu sejā ir skatījušies smieklīgus dzīvnieku video vai arī aculiecinieka filmētus video ar svarīgākiem notikumiem. Lielākā daļa no šiem video ir tapusi ar mobilajiem telefoniem, jo tie vienmēr ir līdzās.

Samsung S10+ - tālrunis ar trim dažādām kamerām aizmugurē un divām ekrāna pusē. Iepriekšējajā rakstā tika paskaidrotas šo piecu kameru nozīmes un pielietojums, bet kas notiek brīdī, kad ar šo telefonu tiek filmēts. Lai iegūtu kvalitatīvu video materiālu, ir jāatceras dažas svarīgas mērvienības.

Viena no tām ir kadru skaits sekundē, ko parasti apzīmē ar “fps”. Varam pieņemt, ka katra video sekunde sastāv no atsevišķu attēlu secības, kura veido kustīgu video. Jo vairāk kadru sekundē, jo “plūdenāks” video. Kā labs piemērs varētu kalpot salīdzinājums starp novērošanas kamerām (protams, mūsdienās tās ir dažādas un var atšķirties) un sporta kamerām. Ja video novērošanas kameras attēls kustas ar nelielu aizķeršanos un nav plūdens, tad sporta kameras, kuras rāda atkārtojumu no gūtajiem vārtiem, spēj palēnināt video, lai niansēti parādītu, kā kustējās sportists, bumba vai ripa.

Svarīgi saprast, ka kadru skaits sekundē neietekmē attēla kvalitāti, jo, piemēram, zemākas izšķirtspējas video var būt ar augstu kadru skaitu un otrādi. Kā tiek mērīta, noteikta attēla kvalitāte? Tie ir pikseļi – punkti, no kuriem sastāv digitālais attēls. Jo vairāk punktu, jo kvalitatīvāks attēls. Labs salīdzinājums ir visiem zināmā klasiskā video spēle “Super Mario”. Šis digitālais produkts tika radīts 1985. gadā, un attēla kvalitāte bija vien aptuveni 256 pikseļi horizontālu un 240 pikseļi vertikāli. Attiecīgi sareizinot šos lielumus mēs iegūstam punktu skaitu visam attēlam.
 

Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Attēlā bija saskatāmi kvadrāti (pikseļi), kas salīdzinājumā ar mūsdienām ir vēsture. Samsung S10+ kamera spēj veidot video ar 3840 pikseļiem horizontāli un 2160 pikseļiem vertikāli. Sareizinot šīs abas vērtības, mēs iegūstam megapikseļus – ļoti bieži dzirdētu mērvienību, kura bieži ir neskaidra pašu tehnoloģiju lietotājiem. Attiecīgi reizinājums ir 8,29 miljoni pikseļu. Atgriežoties pie video formātiem, vēlējos pieminēt, ka no šo malu attiecībām veidojas tādi jēdzieni kā: 4K, HD, 2K utt. Samsung S10+ gadījumā 3840x2160 pikseļi ir Ultra HD jeb 4K video izšķirtspēja.

Neskaitot iepriekš minēto kadru skaitu sekundē un attēla izšķirtspēju, ir vēl kāda vērtība, kura bieži paliek piemirsta. Tas ir tā saucamais “bitreits”. Brīdī, kad tiek filmēts video, telefons vai jebkurš cits tehnoloģiju brīnums vizuālo informāciju pārkodē – pārvērš failos. Tāpat tas darbojas, skatoties video – faili tiek atkodēti, lai veidotu vizuālu materiālu, kurš tiek atrādīts uz ekrāna.

Visi augstāk minētie lielumi ietekmē video kvalitāti, kā arī video faila lielumu. Piemēram – desmit sekunžu video fragments, kurš uzņemts ar Samsung S10+ 4K izšķirtspējā ar sešdesmit kadriem sekundē un 288 kilobitu sekundē lielu “bitreitu” aizņem deviņdesmit četrus megabaitus. Attiecīgi lietotājam ir jāaizlemj, kas un kurā brīdī viņam ir svarīgākais - kvalitāte vai brīvā vieta telefona atmiņā.
 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Testa nolūkos devos uz parku, lai pārbaudītu kā darbojas šī telefona video funkcijas. Jāatzīmē, ka ir interesanti lietot palēninājuma funkcijas kuras šim telefonam ir divas. Viena no tām ar 240 kadriem sekundē un otra ar 960 kadriem sekundē. Šī funkcija ļauj redzēt ātru procesu notiekam ļoti lēni. Piemēram, sētnieks ar lapu pūtēju izskatās visnotaļ dramatiski. Tāpat ir arī otra galējība - paātrinājums, jeb “timelapse”. Šī funkcija paātrina visas notiekošās darbības, bet, lai rotaļātos ar paātrināšanu, ieteiktu izmantot statīvu, vai vismaz kādu virsmu, uz kuras var stabili nolikt telefonu. Filmēšanu ļoti atvieglo arī iebūvētā optiskās stabilizācijas sistēma, bet, ja vēlaties tiešām stabilu un plūdenu video, ieteiktu izmantot papildus stabilizācijas ierīces.

Pievienotais video ir pārveidots formātā, kuru ir iespējams skatīties ar lēnāku interneta ātrumu, tāpēc tā kvalitāte ir samazināta.

Materiāls tapis sadarbībā ar Samsung

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu