Mediķu arodbiedrība nolemj rīkot plašas protesta akcijas (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nolemj rīkot plašas protesta akcijas, nolēma LVSADA padome.

LVSADA nevar samierināties ar nepietiekamo finansējumu veselības nozarē nākamā gada budžeta projektā, tādēļ rīkos plašas daudzpakāpju protesta akcijas, paredzot brīdinājumu streiku, ielu gājienu un piketa apvienošanu ar pieteikuma sniegšanu Satversmes tiesā.

LVSADA padomes locekļi pauda viedokli, ka valdība nespēj rīkoties ilgtermiņā, tādējādi ir apdraudēta iedzīvotāju veselības aprūpe jau tuvākajos gados.

Šodien padomes sēdē izskanēja vairākas idejas par protesta formām. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas arodorganizācijas priekšsēdētāja Sarmīte Plūme vērsa kolēģu uzmanību uz to, ka valdības redzējums par valsts attīstību nav tālāks par trīsgadu valsts budžetu un tā nedomājot ilgtermiņā.

"Pēc gadiem desmit valstī nebūs mediķu, kas ārstē, jo viņi vai nu būs izdeguši, strādājot vairākās darbavietās, vai arī aizbraukuši uz ārzemēm, jo jaunieši iestājas izglītības iestādēs ar domu iegūt Latvijā izglītību, lai varētu strādāt ārzemēs," apgalvoja Plūme.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģiona arodorganizācijas priekšsēdētājas vietnieks Andis Feldmanis uzskata, ka "posmā no lidostas "Rīga" līdz pilsētas centram" mediķiem ir jāveido dzīvības ķēde ar plakātiem, uz kuriem būtu rakstīts "Laipni lūgti valstī, kur tiesiskums ir 0" dažādās valodās.

Viņš pauda neizpratni par to, ka valdība var izvēlēties, kuru likumu tā pildīs un kuru nē. "Mēs taču nebraucam pa vienvirziena ielu tāpēc, ka mums nav naudas. Mēs ievērojam ceļu satiksmes noteikumus, bet valdība nē," sūrojās Feldmanis.

Feldmanis uzskata, ka patlaban situācija nozarē ir tik dramatiska, ka nebūs ilgi jāgaida tas brīdis, ka palīdzību iedzīvotāji tā arī nesagaidīs, jo vienkārši nebūs kam atbraukt uz izsaukumu, jo mediķi būšot izdeguši vai aizbraukuši, un "tad nelīdzēs nekas".

LVSADA biedri pauda pārliecību, ka nedrīkst atstāt bez ievērības situāciju, ka "valdība nepilda likumus", un uzskata, ka tai būtu jāatkāpjas.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris uzsvēra, ka LVSADA padome uzsāks intensīvu protesta akciju sagatavošanu, bet par konkrētu dažādu akciju formu un laiku lems nākamajā LVSADA padomes sēdē, kas notiks 19.novembrī. Līdz šim laikam valdošā koalīcija ir apņēmusies pabeigt nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanu Saeimā.

"Mēneša laikā mēs sagatavosim konkrētu rīcības plānu, jo mēs varam protestēt par to, ko Saeima neizdarīs. Kamēr Saeima diskutē par nākamā gada valsts budžetu, tikmēr mēs pret viņiem nevaram protestēt, tas nebūtu loģiski. Šis laiks ir paredzēts sarunām, ja to rezultāts būs negatīvs, mēs paudīsim savu attieksmi. Arī pēc valsts budžeta apstiprināšanas Saeimai neviens netraucē lemt par kādas pozīcijas izmaiņām," teica Keris.

Kā uzskata arodbiedrība, veselības aprūpes finansēšanas likums nosaka, ka veselības aprūpei valsts finansējumam 2020.gadā ir jāsasniedz vismaz 4% no IKP. Taču valdības 11.oktobrī apstiprinātais likums "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022.gadam" projekts paredz, ka 2022.gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 1,2 miljardi eiro, kas veido tikai 3,3% no prognozētā IKP.

Atbilstoši Veselības ministrijas sniegtajai informācijai, valsts budžeta izdevumi veselības aprūpes nozares finansējumam 2019.gadā ir bijuši tie paši 1,2 miljardi eiro, kas veidoja 3,87% no IKP, norāda arodbiedrība.

"Atbilstoši veselības aprūpes finansēšanas likumam, valsts budžeta papildu finansējumam darba samaksas pieaugumam nozares darbiniekiem nākamgad bija jāpārsniedz 100 miljoni eiro, tomēr budžetā ir paredzēti tikai aptuveni 43 miljoni eiro," neapmierināta ir arodbiedrība.

Valdības partijas ir atzinušas, ka finansējums veselības aprūpei nesasniegs cerēto proporciju no IKP, taču nozarei tiks nodrošināts pieaugums atbilstoši budžeta iespējām.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu