Noziegumam nav dzimuma: iepazīsties ar Eiropas meklētākajām sievietēm noziedzniecēm (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad Noziedznieku aktīvās meklēšanas komandu Eiropas tīkls (ENFAST) izveidojis kampaņu, kuras mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību starptautiski meklētiem noziedzniekiem, tādējādi sekmējot to atrašanu un aizturēšanu. Šoreiz kampaņā pastiprināta uzmanība tiek pievērsta Eiropas meklētākajām sievietēm noziedzniecēm, tostarp Angeļinai Sacjukai no Latvijas.

Vai sievietes ir spējīgas izdarīt tikpat smagus noziegumus kā vīrieši? Sievietes noziedznieces, kuras ir izsludinātas meklēšanā Eiropā, pierāda, ka ir. Abu dzimumu noziedznieki šajā kampaņā tiek meklēti par tādiem smagiem noziegumiem kā slepkavības, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, zādzības, cilvēku tirdzniecība u.c. Lai sauktu pie atbildības personas, kuras šos noziegumus izdarījušas, Europol un arī Valsts policija aicina iedzīvotājus apskatīt Eiropas meklētākos noziedzniekus un sniegt par tiem informāciju.

Šogad kampaņā pastiprināti tiek pievērsta uzmanība personām no 22 Eiropas dalībvalstīm, kuras izdarījušas noziegumu. Interneta vietnē https://eumostwanted.eu/crimehasnogender ir iespējams iepazīties ar Eiropas meklētākajiem noziedzniekiem, kuri ir paslēpti aiz maskas. Lai noskaidrotu, kas aiz tās slēpjas – vīrietis vai sieviete –, vispirms ir jāizlasa par konkrētās personas izdarīto noziegumu, tādējādi jau savlaicīgi minot noziedznieka dzimumu. Viens no kampaņas mērķiem ir vērst sabiedrības uzmanību, ka ne tikai vīrieši izdara noziegumus, bet arī sievietes, kuras ir ne mazāk bīstamas. Pieredze rāda, ka jo lielāka sabiedrības daļa šos noziedzniekus redzēs un atpazīs, jo lielāka iespējamība viņus atrast un aizturēt.

Viena no Eiropas meklētākajām sievietēm noziedzniecēm ir arī 1999. gadā dzimusī Angeļina Sacjuka no Latvijas, kura tiek meklēta par smagu miesas bojājumu nodarīšanu personu grupā, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei. 2014. gadā Angeļina kopā ar līdzdalībnieci konflikta laikā uzbruka cietušajai sievietei, nogrūda viņu zemē un pēc tam vairākas reizes sita, salaužot lielāko daļu ribu un nāvējoši bojājot dzīvībai svarīgus orgānus, kā rezultātā upurim iestājās nāve. Pēc uzbrukuma Angeļina kopā ar savu līdzdalībnieci upura ķermeni apklāja ar lapām un pameta notikuma vietu.

Tāpat interneta vietnē https://eumostwanted.eu/ var apskatīt katras dalībvalsts meklētākos noziedzniekus, par kuriem ir saņemts Eiropas apcietināšanas orderis. Sarakstā ir iekļauta ne tikai Angeļina Sacjuka, bet arī divas citas meklēšanā esošas personas no Latvijas – Gatis Zvingulis un Leonids Lasmanis. Gatis tiek meklēts par slepkavību, vairākas reizes sadurot upuri ar nazi, savukārt Leonids, būdams valsts amatpersona un kandidāts pašvaldību vēlēšanās, izdarīja noziegumu, kas saistīts ar kukuļošanu 20 000 eiro vērtībā un kas bija paredzēts citai valsts amatpersonai.

Šāda veida plaša mēroga kampaņas pēdējo trīs gadu laikā ir bijušas ļoti veiksmīgas – kopumā ir aizturēti un apcietināti 69 noziedznieki, kas ir atrodami iepriekš minētajā interneta vietnē. 21 gadījumā ļoti palīdzējusi iedzīvotāju sniegtā informācija.

ENFAST ir organizācija, kuras mērķis ir apvienot Eiropas Savienības dalībvalstu policijas dienestus, kas veic personu meklēšanu nacionālajā un starptautiskajā līmenī. Izveidojot ciešu sadarbību ar līdzīgu dienestu darbiniekiem, ir iespēja labāk izprast katras konkrētās valsts likumdošanas nianses un attiecīgo dienestu darba metodes, tādējādi veicinot meklēšanas pasākumu rūpīgāku plānošanu meklējamo personu atrašanās vietas noskaidrošanai.

Valsts policija aicina ikvienu, kura rīcībā ir jebkāda informācija par A. Sacjukas, G. Zvinguļa un L. Lasmaņa atrašanās vietu vai cita viņu meklēšanai nozīmīga informācija, zvanīt pa tālruņa numuriem 67829535 vai 110. Tāpat atgādinām, ka informāciju var sniegt arī anonīmi interneta vietnē https://eumostwanted.eu/

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu