Tiesa atkārtoti attaisno kukuļņemšanā apsūdzēto Jelgavas slimnīcas vadītāju Ķipuru (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jelgavas slimnīcas valdes loceklis Andris Ķipurs
Jelgavas slimnīcas valdes loceklis Andris Ķipurs Foto: Zane Bitere/LETA

Zemgales rajona tiesa, skatot lietu no jauna, atkārtoti attaisnojusi kukuļņemšanā apsūdzēto un Jelgavas slimnīcas vadītāju Andri Ķipuru.

Tiesa nosprieda atzīt par nevainīgiem un attaisnot gan Ķipuru, gan pārējos apsūdzētos - SIA "Digiteks" valdes locekli Jāni Kramenu, SIA "Digiteks" valdes priekšsēdētāju Andri Gulbi un Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītāju Edmudu Kalniņu.

Tāpat nolemts izbeigt procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai par tirgošanos ar ietekmi. Noraidīta arī prasība par prettiesiski iegūtu līdzekļu piedziņu valsts labā no Ķipura.

Prokurors, apsūdzētie, cietušie, aizstāvji vai pārstāvji desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Saīsinātais spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā pēc tam, kad beidzies termiņš lūguma iesniegšanai par pilna sprieduma sastādīšanu un lūgums nav iesniegts.

Jau ziņots, ka, Augstākajai tiesai (AT) atceļot spriedumu pilnīgi un nosūtot lietu jaunai iztiesāšanai, lieta atkal nonākusi Jelgavas tiesā (tagad Zemgales rajona tiesa), kur to no jauna skata tiesnese Irina Freimane. Iepriekš lietu Jelgavā iztiesāja Gunta Čepule.

AT 2017.gada 18.jūlijā atcēla divu zemāko instanču - Jelgavas tiesas un Zemgales apgabaltiesas - attaisnojošos spriedumus. AT savā lēmumā norādīja, ka apspriedes istabas noslēpuma kā procesuāla institūta nozīme ir saistīta ar tiesnešu neatkarības principu un to pakļaušanos tikai likumam.

AT atzina par nepamatotu apelācijas instances tiesas atzinumu, ka atsevišķu organizatorisku jautājumu izlemšana, kas neprasa būtisku laiku un iedziļināšanos lietas faktiskajos apstākļos, nav atzīstama par tiesas apspriedes noslēpuma pārkāpumu.

Iepriekš tiesas atzina par nevainīgiem un attaisnoja arī lietā iesaistītos Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītāju Kalniņu, SIA "Digiteks" valdes priekšsēdētāju Gulbi un SIA "Digiteks" valdes locekli Kramenu.

Jelgavas slimnīcas valdes loceklim inkriminēta dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošana, kukuļņemšana un izvairīšanās no deklarācijas iesniegšanas. Savukārt slimnīcas nodaļas vadītājam inkriminēta prettiesiska labuma pieņemšanu.

Tikmēr abi uzņēmēji apsūdzēti par līdzdalību pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un pārsniegšanā, kukuļdošanu, tirgošanos ar ietekmi un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Šīs darbības saskaņā ar apsūdzību saistītas ar diviem iepirkumiem - 160 funkcionālo gultu un 20 ratiņkrēslu iegādi 2010.gadā un sonoskopa iegādi 2011.gadā, kuru piegādātāja bija šajos konkursos uzvarējusī SIA "Digiteks".

Saskaņā ar apsūdzību divi SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" pārstāvji prettiesiski pieņēma atlīdzību no diviem uzņēmuma "Digiteks" atbildīgajiem darbiniekiem kopumā 2300 latu (1616 eiro) apmērā saistībā ar medicīnas aprīkojuma iegādi slimnīcas vajadzībām.

Jelgavas slimnīcas valdes loceklis no uzņēmējiem trīs reizes pieņēma kukuli 2000 latu (1406 eiro) apmērā, savukārt slimnīcas nodaļas vadītājs - 300 latu (211 eiro) apmērā, iepriekš informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu