"Brexit" vienošanās ir panākta, taču vēl pārgari priecāties (14)

Māris Kūrēns
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Starp Eiropas Savienību un Lielbritāniju beidzot ir izdevies panākt vienošanos. Tomēr par to vēl priecāties pāragri. Kā rāda līdzšinējā pieredze, panāktā vienošanās var „iestrēgt” Londonas varas gaiteņos. Vai „Brexit” notiks un kādi attīstības scenāriji varētu izvērsties tālāk, intervijā portālam TVNET Strasbūrā pastāstīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis pauž, ka pašlaik „Brexit” liktenis ir Lielbritānijas valdības un parlamenta rokās.

„Ir panākta vienošanās, pie kā strādā arī Lielbritānijas parlaments. Par to faktiski ir nobalsots, tagad jautājums – kādā veidā formāli tiks noslēgts darbs pie šīs vienošanās, vai būs nepieciešams kāds pagarinājums. Pašreizējā situācijā izskatās, ka „Brexit” notiks un tas notiks ar vienošanos. Tas droši vien šajā gadījumā ir pozitīvāks scenārijs,” saka Dombrovskis.

Viņš piebilst, ka sliktākajā gadījumā varēja notikt Lielbritānijas izstāšanās bez vienošanās. Pagaidām vēl nav zināms, vai būs nepieciešams kāds īstermiņa pagarinājums, jo tas ir atkarīgs no vienošanās ratifikācijas procesa gan pašā Lielbritānijā, gan arī Eiropas Savienībā.

Šonedēļ Parlaments lēma, ka ratificēs vienošanos tad, kad Lielbritānijas parlaments būs pabeidzis savu ratifikācijas procedūru.

„Tā ir saprotama pozīcija, ņemot vērā, kā Lielbritānijai līdz šim ir veicies ar šo procesu. Vispirms tiešām jāredz, vai par to tiks apstiprinoši nobalsots, un tad arī būs jēga to ratificēt no Eiropas puses. Pašreizējās tendences liecina, ka „Brexit” būs ar vienošanos,” saka Dombrovskis.

Attiecībā uz ekonomiskajiem faktoriem Eiropas Komisijas viceprezidents saka, ka „Brexit” esot ar vienošanos, negatīvā ekonomiskā ietekme ir krietni mazāka. Tas ir tādēļ, ka, pirmkārt, līdz 2020. gada beigām turpinās pārejas posms, kura laikā Lielbritānija turpinās atrasties vienotajā Eiropas tirgū.

„No šāda viedokļa tas tiešas problēmas uzņēmējiem nerada. Tas, pirmkārt, dod papildu laiku uzņēmumiem sagatavoties laikam, kad Lielbritānija vairs nebūs vienotā tirgus sastāvā – tātad, sākot ar 2021. gadu. Otrkārt, tas dod laiku strādāt pie jaunas vienošanās un tirdzniecības līguma, kas tomēr ekonomiskos sakarus varētu atjaunot,” norāda Dombrovskis.

Politiķis saka, ka ir skaidrs - negatīvā ietekme uz ekonomiku zināmā mērā ir, taču Latvija nav no tām valstīm, kas vissmagāk izjutīs „Brexit” ietekmi, – piemēram, Īrija to jutīs smagāk. Fakts, ka būs vienošanās, šo negatīvo ietekmi krietni mazina.

Pilnu interviju ar Valdi Dombrovski lasiet portālā TVNET pirmdien, 28. oktobrī!

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu