Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pauze, visticamāk, turpināsies

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vieta.
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vieta. Foto: Edijs Pālens/LETA

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā nākamā tiesas sēde tiesneses slimības dēļ ir atlikta līdz novembra beigām, tomēr, visticamāk, pauze turpināsies vēl ilgāk, vēsta Latvijas Televīzija.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu bija iecerēts pabeigt skatīt jau šogad, taču viena no tiesnesēm - Dzintra Zemitāne - turpina slimot. Viņa Latvijas Televīzijai pieļāvusi, ka šogad darbā var arī neatgriezties. "Man šobrīd ir paredzēta operācija, vēl operācijas datums nav noteikts. Tā kā ļoti iespējams, ka arī decembrī es nevarēšu atgriezties," teikusi Zemitāne.

Tiesnese skaidroja, ka priekšniecību par savu ilgo prombūtni esot informējusi jau septembrī. Tiesas sēžu datumu pārcelšana netiekot saskaņota ar viņu. Atbildot uz jautājumu, vai viņa ir neaizstājama, Zemitāne teica: "Grūti pateikt to, cik ļoti mani gaida kolēģi. Acīmredzot, grib pabeigt lietu sastāvā kopā ar mani, bet kāpēc šie iemesli ir tādi, ka ļoti gaida mani, es tiešām nevaru šobrīd pateikt."

Zemitāne ir vienīgā no trim šīs lietas tiesnešiem, kurai ir vairāk nekā 10 gadus ilga pieredze krimināllietu iztiesāšanā. Pārējie tiesneši vairāk skatījuši civillietas.

Lietā referējošais tiesnesis un Pārdaugavas tiesas priekšsēdētāja uzsvēruši, ka rezerves tiesneša iesaistīšanā viņi saredz vairāk risku nekā ieguvumu. "Jā, kriminālprocesa likums paredz iespēju nomainīt rezerves tiesnesi objektīvos apstākļos, taču ir jāizvērtē visi iespējamie riski nākotnē. Ja mēs nomainām ātri, sastrebjot karstu, tad var rasties situācija, kurā visi pārējie tiesneši arī var iekļūt ilgstošā darba nespējā. Un tad lieta var apstāties ļoti ilgstoši un pat, iespējams, būs jāskata pilnīgi no jauna citā sastāvā," stāstīja Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas tiesnesis Erlens Ernstsons.

Ja šogad lietu iztiesāt nepabeigs, tad to turpināšot nākamgad ierastā režīmā - trīs reizes nedēļā, katru nedēļu. Lietā apsūdzētas deviņas fiziskās personas un piecas juridiskās personas, un darbs savlaicīgi jāieplāno gan viņu pusei, gan trim prokuroriem.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala ''Maxima'' jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

Lai skatītu apjomīgo krimināllietu par Zolitūdes traģēdiju, tiesa uz pirmo sēdi sanāca 2015. gada 8. decembrī. Patlaban tiesvedība tuvojas tās noslēgumam. Jūnijā prokurors pabeidza savu debašu runu, apsūdzētajiem lūdzot piemērot maksimālos sodus. Pašlaik notiek tiesas debates, pēc tām sekos sprieduma sagatavošana. Zolitūdes krimināllietu tās lielā apjoma un sarežģītības dēļ skata trīs tiesneši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu