Nodegušā Kalnciema ielas nama attīstītāju pārsteidz Rīgas domes piemērotie naudas sodi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Nekustamo īpašumu attīstības uzņēmums "Novira Capital", kurš pirms apmēram gada piesaistīja sabiedrības uzmanību saistībā ar ugunsgrēku, kas notika viņiem piederošos Kalnciema ielas īpašumos, ir pārsteigts par Rīgas domes apgalvojumu, ka attīstītājs nav sasniedzams, kā arī par piemērotajiem naudas sodiem, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

"Mēs un projekta eksperti pēdējā pusgada laikā vairākkārt esam tikušies ar pilsētas pārstāvjiem," sacīja viens no "Novira Capital" vadītājiem Aleksejs Nikolajenko, piebilstot, ka uzņēmums ekspertīzēm un projekta risinājumu meklēšanai ir veltījis simtiem darba stundu un gandrīz pusmiljonu eiro.

"Pirmo arhitektūras risinājumu mēs prezentējām vēl martā, otro versiju, pamatojoties uz saņemtajām rekomendācijām, - jūnijā, un trešo, vēl smalkāk izstrādāto risinājumu - jūlija sākumā - kopš tā laika mēs no pilsētas neesam saņēmuši nekādu atbildi," situāciju skaidroja Nikolajenko.

Viņš piebilda, ka vienlaikus tika strādāts arī pie konservācijas projekta izstrādes, kuru pieprasīja pilsētas dome, un tas tika pabeigts jau aprīlī. "Tad pilsētas pārstāvji nāca klajā ar jaunām prasībām, galvenokārt par konkrētāku risinājumu fasāžu konservācijai, kas sākotnēji netika pieprasīts, un pēdējos mēnešus esam pie tā nopietni strādājuši," piebilda Nikolajenko, apstiprinot, ka pārskatītais konservācijas projekts būs gatavs prezentācijai tuvākajā laikā.

"Ja kāds ir upuris šajā projektā, tas, protams, ir attīstītājs, jo ugunsgrēks mūs piespieda mainīt plānus un radīja vairākus papildu pienākumus un izmaksas," paskaidroja Nikolajenko, piebilstot, ka pilsētai tā vietā vajadzētu sodīt tos īpašniekus, kuri tiešām ir pasīvi un nesadarbojas ar pilsētu.

Attīstītājs arī pauda neizpratni, kādēļ tiek apgalvots, ka ar Kalnciema ielas īpašumu īpašniekiem nav iespējams sazināties. "Piemēram, saziņā ar pilsētu ir vairākas iesaistītās puses, tostarp arī "NRJA" biroja arhitekti un inženieru firmas "CMB" eksperti. Nemaz nerunājot par to, ka vairākām pilsētas amatpersonām, kas nodarbojas ar šo jautājumu, noteikti ir "Novira Capital" darbinieku kontaktinformācija vai ka šo informāciju par mums var viegli atrast tiešsaistē," sacīja Nikolajenko.

Viņš piebilda, ka vienīgais iemesls var būt tas, ka pilsēta ir kļūdaini mēģinājusi sazināties ar uzņēmumu vai cilvēkiem, kuriem nav nekāda sakara ar projektu. Izskaidrojot, kāpēc attīstītājs tiesā apstrīd naudas sodus, Nikolajenko teica, ka attīstītājs aktīvi strādā, lai rastu labākos problēmu risinājumus, tādēļ "Novira Capital" šī naudas sodu sērija šķiet negodīga.

Nikolajenko pauda cerību, ka tas izrādīsies vien pārpratums un šī situācija tiks atrisināta pozitīvi. "Gan mums, gan Rīgas domei ir viens un tas pats kopīgais mērķis - pilnībā atjaunot Kalnciema ielas kvartālu pilsētas iedzīvotājiem," uzsvēra Nikolajenko.

Jau ziņots, ka ēkas Kalnciema ielā īpašnieks kopš pērnā gada 18.septembra pastarpināti caur SIA "NC K2B" un vēl vienu Latvijas firmu ir Igaunijas uzņēmums "Tradesman EU", kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas "Novira Capital" biroju ēkā "Novira Plaza", Tallinā.

Savukārt ēku Raņķa dambī nopirkusi SIA "NC K2A", kas pieder pašai "Novira Capital". Proti, abas ēkas kopā veido namu ansambli, kurš pēc būtības pieder savstarpēji saistītiem uzņēmumiem.

Pamatīgu sabiedrības uzmanību sešus stāvus augstais namu ansamblis pievērsa aizvadītā gada izskaņā, kad tajā izcēlās ugunsgrēks un drošības nolūkos to atsevišķās vietās bija nepieciešams demontēt līdz pat pirmā stāva līmenim.

Šā gada 23.janvārī pašvaldība Kalnciema ielas ēkas īpašniekiem uzticēja mēneša laikā izstrādāt un saskaņot konservācijas dokumentāciju, kā arī līdz 1.jūlijam tos veikt. Taču, kā norāda departamenta pārstāve Baiba Gailīte, nekas no tā nebija izdarīts.

Pēc Gailītes teiktā, īpašnieki informējuši, ka nepieciešamo dokumentāciju viņi varētu Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņot ne agrāk kā šā gada 30.novembrī. Neraugoties uz to, pašvaldība uzņēmējiem piemērojusi sodus 20 290 eiro apmērā un turpinās to darīt līdz uzdevumu izpildes brīdim.

Vienlaikus Gailīte apliecināja, ka pašvaldība pati nama konservācijas darbus neplāno sākt.

Tikmēr saistībā ar ēku Raņķa dambī 14, pašvaldība pērnā gada 19.decembrī uzticēja mēneša laikā izstrādāt un saskaņot, kā arī četru mēnešu laikā pabeigt tās konservācijas darbus. Arī šie uzdevumi nav izpildīti, par ko īpašniekiem piemēroti sodi 53 590 eiro apmērā.

Kalnciema ielā esošā jūgendstila ēka ir celta 1914.gadā. 2018.gadā, naktī uz 25.novembri, ēkā Kalnciema ielā 2B izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas. Ēka jau daudzus gadus netiek apsaimniekota un atzīta par B kategorijas vidi degradējošu būvi.

Lai novērstu izdegušā nama bīstamību apkārtējai videi, līdz šim īpašnieku pieaicinātie būvnieki, sadarbojoties ar pašvaldības institūcijām, Kalnciema ielas nama daļu demontējuši līdz 1.stāva līmenim, bet fasāde uz Raņķa dambja pusi palikusi neskarta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu