Meža nozarē arvien vairāk produktu ar augstu pievienoto vērtību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas meža nozarē arvien vairāk tiek ražoti produkti ar augstāku pievienoto vērtību, norāda valsts mežu apsaimniekotājs "Latvijas Valsts meži" (LVM), komentējot Latvijas meža produkcijas eksporta apmērus.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas sniegto informāciju šogad deviņos mēnešos Latvija eksportēja meža produkciju 1,971 miljarda eiro vērtībā, kas ir par 0,2% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā. Tostarp koksne un tās izstrādājumi 2019.gada deviņos mēnešos eksportēti 1,69 miljardu eiro apmērā, kas ir par 0,1% mazāk nekā gadu iepriekš un veidoja 85,8% (pirms gada - 86,1%) no kopējā meža produkcijas eksporta.

"Šāds eksporta apjoms tika sasniegts visa 2013. gada laikā, būtiski nemainoties ikgadējiem ciršanas apjomiem. Tas apstiprina, ka Latvijas meža nozarē arvien vairāk tiek ražoti produkti ar augstāku pievienoto vērtību," norāda LVM. 

LVM skaidro, ka kokapstrādes sektora izaugsmes pamatā ir eksporta iespēju paplašināšanās, balstoties gan uz inovatīviem risinājumiem un tehnoloģijas modernizāciju, gan arī resursu efektīvu izmantošanu un izejmateriālu pilna aprites cikla ievērošanu.

Kompānijā uzsver, ka Latvijas kokrūpniecības uzņēmumu tehnoloģiskās iespējas un ražošanas jaudas nepārtraukti palielinās un uzlabojas. Daudzos pirmapstrādes uzņēmumos tiek izmantotas pārstrādes tehnoloģijas, ar kuru palīdzību zāģēšanas atliekas tiek efektīvi izmantotas enerģētiskās koksnes ražošanai. Pirmapstrādes uzņēmumi arvien vairāk veic daļēju koksnes tālāku apstrādi, un zāģmateriāli un apaļkoki aizvien vairāk tiek pārvērsti izstrādājumos ar lielāku pievienoto vērtību.

LVM atgādina, ka Latvija ir viena no mežiem bagātākajām valstīm Eiropā, jo tie klāj 52% no valsts teritorijas. Meža nozare vēsturiski ir bijusi viena no svarīgākajām valsts tautsaimniecības nozarēm. 

Kā LETA jau ziņoja, apkopotie dati arī liecina, ka šogad deviņos mēnešos koka mēbeļu eksporta apmērs samazinājies par 6,6% salīdzinājumā ar 2018.gada attiecīgo periodu un bija 119,838 miljoni eiro jeb 6,1% no kopējā meža produkcijas eksporta, bet papīra, kartona un to izstrādājumu eksports bija 91,192 miljonu eiro apmērā, kas ir par 7,3% vairāk nekā pirms gada un veidoja 4,6% no kopējā meža produkcijas eksporta daudzuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu