ES ieviesīs jaunu regulu, kas varētu ļaut cilvēkiem ietaupīt vidēji 150€ gadā (30)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Eiropas Savienība ieviesīs jaunus noteikumus sadzīves tehnikai - tai vajadzētu kļūt izturīgākai, kā arī vieglāk remontējamai, nekā līdz šim. Vides aizstāvji ir apmierināti ar šādu soli, taču ekologi atgādina, ka uz dažām elektroierīcēm jaunie noteikumi neattieksies.

Sākot ar 2021. gadu, visā Eiropas Savienībā stāsies spēkā jaunas prasības sadzīves tehnikas ražotājiem. Saistībā ar nesen publicēto Eiropas Komisijas regulu, būs jāpalielina tādu ierīču kā veļas mazgājamās mašīnas, ledusskapji, televizori, trauku mazgājamās mašīnas, elektromotori, gaismas avoti un LED televizoru kalpošanas laiks un apkope.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka ražotājiem vismaz desmit gadus pēc preču iegādes būs jāsniedz klientam rezerves daļas ierīces remontam. Tiesa, svarīgi ir atgādināt, ka uz klēpjdatoriem un viedtālruņiem jaunā regula neattieksies.

Kā teikts Eiropas Komisijā, no 2021. līdz 2030. gadam līdz ar jauniem pasākumiem katru gadu tiks ietaupīta enerģija vismaz 167 teravatstundu apjomā. Tas kopumā atbilst Dānijas gada elektroenerģijas patēriņam, ko patērē valsts 5,8 miljoni iedzīvotāju. Tiek pieņemts, ka elektroenerģijas ekonomijas mērķis tiks sasniegts, pateicoties elektronisko ierīču augstajai energoefektivitātei.

Turklāt, ja ierīces kalpos ilgāk, tās būs jāražo mazākos daudzumos. Saskaņā ar Eiropas Komisijas plānu, nākotnē vidējai katra Eiropas Savienības pilsoņa izdevumi par elektrību un jaunu sadzīves elektroierīču iegādi samazināsies par vismaz 150 eiro gadā.

Ekologi atzinīgi vērtē jauno Eiropas Komisijas regulu: “Ir ļoti saprātīgi dot Eiropas Savienības iedzīvotājiem tiesības un iespējas remontēt savu sadzīves tehniku,” sacīja Eiropas civilās un vides organizācijas ECOS eksperte Hloja Fajola.

Cik ilgi jaunajām elektroiekārtām būs jākalpo?

Stingru vadlīniju par to, cik ilgi elektroiekārtām nākotnē būs jānokalpo, nav. Tomēr, ja iespējas remontēt ierīces būs lielākas, tad, kā atzīmē Eiropas Vides biroja (EEB) ekodizaina eksperts Žans Pjērs Švaicers, jaunu produktu pārdošanas apjomi automātiski samazināsies.

“Tas nozīmē, ka samazināsies arī elektronisko atkritumu daudzums, kas ir ne mazāk svarīgi. Tomēr, kā jaunā regula īstenosies praksē, joprojām nav zināms,” pauž Švaicers.

EEB ir publicējis ziņojumu par elektronisko ierīču kalpošanas laika pagarināšanas pasākumu ietekmi. Aprēķini parāda - ja veļas mazgājamās mašīnas Eiropā vidēji tiks izmantotas gadu ilgāk nekā līdz šim, tad tam būs tāda pati ietekme uz klimatu, it kā 133 000 automašīnas pārtrauktu piedalīties ceļu satiksmē.

Pašlaik Eiropā vidēji viena veļas mašīna kalpo apmēram 11 gadus. Tomēr, pēc ekspertu domām, šim rādītājam vajadzētu sasniegt vismaz 20 gadus, lai jaunas ierīces iegāde sevi attaisnotu no vides aizsardzības viedokļa.

Tiesa, ir ierīces, uz kurām neattieksies jaunie Eiropas Savienības pieņemtie noteikumi, līdz ar to – šīs ierīces būs nepieciešams mainīt tikpat bieži kā līdz šim. Šo ierīču vidū ir viedtālruņi, portatīvie datori, gaisa kondicionieri, DVD atskaņotāji, kā arī mazās ierīces, kā elektriskie skuvekļi, mikseri un tosteri.

Rezerves daļas strauji var kļūt dārgākas

Līdz ar jaunās regulas pieņemšanu tiek uzskatīts, ka vienkāršākos gadījumos cilvēks varēs pats salabot ierīci. Sarežģītākos gadījumos, kad remonts vai tā sekas var būt bīstamas, tas būs jāuztic speciālistam, teikts Vācijas Federālās ekonomikas un enerģētikas ministrijas (BMWI) paziņojumā presei.

Tajā pašā laikā augstās rezerves daļu cenas, kas var paaugstināties, ņemot vērā pieprasījumu, kas noteikti pieaugs, stājoties spēkā jaunajai regulai, var mazināt jauno noteikumu pozitīvo efektu. Uz rezerves daļām nav noteikti cenu ierobežojumi.

EEB pārstāvis Žans Pjērs Švaicers uzskata, ka teorētiski tas varētu mudināt ražotājus pārdot ļoti dārgas detaļas vai arī ražot preces, kas pastāvīgi bojāsies.

"Mūsdienās galvenais iemesls, kāpēc veļas mazgājamā mašīna vai trauku mazgājamā mašīna netiek remontēta, ir tāpēc, ka remonts patērētājam šķiet pārāk dārgs. Tāpēc tiek pieņemts lēmums iegādāties jaunu ierīci, jo tas ir lētāk," teikts Eiropas Komisijas Kopīgā pētījumu centra analīzē.

Eiropas mājsaimniecības ierīču rūpniecības asociācijas APLLIA ģenerāldirektors Paolo Falčioni jauno Eiropas Savienības pasākumus vērtē pozitīvi, taču saskata tajos dažus trūkumus. Piemēram, asociācija baidās, ka jauno ierobežojumu dēļ Eiropas tirgū tiks atļauts pārdot mazāk preču. Tāpat būs jāpievērš uzmanība negodīgas konkurences mēģinājumiem.

Remonts svarīgāks par utilizāciju

Arī tad, ja Eiropas Komisijas rīkojums prasa labojumus, jaunā pieeja, kurā remonts kļūst svarīgāks nekā utilizācija, kopumā ir jāvērtē būtiska inovācija, saka EEB pārstāvis Švaicers.

"Ja mēs runājam par slēgta cikla ekonomiku, remonts ir ļoti svarīgs aspekts, ar kā palīdzību jūs varat ietaupīt savus resursus, kā arī samazināt piesārņojumu. Un tas ir tikai sākums! Mums jāpievērš uzmanība jauno tiesību aktu pozitīvajiem aspektiem," pārliecināts Švaicers.

Katru gadu Eiropā rodas vairāk nekā 12 miljoni tonnu elektronisko atkritumu. Šī masa ir vienlīdzīga ar 30 tūkstošiem “Boeing 737” pasažieru lidmašīnām. Saskaņā ar starptautiskās iniciatīvas “Slēgta cikla ekonomikas paātrināšanas platforma” aprēķiniem, Eiropa saražoto elektronisko atkritumu skaita ziņā visā pasaulē ieņem otro vietu, atpaliekot vien no Āzijas.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu