Spēja lasīt un rakstīt var pasargāt cilvēku no vecuma plānprātības (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meitene pie grāmatplaukta.
Meitene pie grāmatplaukta. Foto: unsplash.com

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēkiem, kuri neprot lasīt un rakstīt, ir trīs reizes lielāka iespēja vecumdienās piedzīvot vecuma plānprātību jeb demenci.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Neurology”, demence ir termins, kas parasti apzīmē atmiņas, valodas un problēmu risināšanas spējas pasliktināšanos, kā arī citu spēju samazināšanos, kas vajadzīgas, lai pilnvērtīgi funkcionētu. Parasti šis stāvoklis iestājas tad, kad tiek bojātas šūnas smadzenēs un vairs nespēj savā starpā pilnvērtīgi komunicēt.

Pētījumā tika izmantota informācija par 983 cilvēkiem, kuri bija lielāka novecošanās pētījuma dalībnieki. Viņi visi bija vecāki par 65 gadiem un saņēmuši četru vai mazāk gadu ilgu izglītību. Pētījuma dalībniekiem tika lūgts novērtēt savu lasīt un rakstīt prasmi, atbildot uz jautājumu: “Vai tu kādreiz mācījies lasīt un rakstīt?”

Lielākā daļa no dalībniekiem (746) atbildēja, ka viņi prot lasīt un rakstīt, bet 237 dalībnieki to nekad nebija mācījušies, rakstīts izdevumā “Medical News Today”.

Pētnieki 3,5 gadus pēc pirmās tikšanās vēlreiz pārbaudīja katra dalībnieka valodu, atmiņu un vizuāli telpiskās domāšanas spējas.

Cilvēki, kuri atzina, ka neprot lasīt un rakstīt, bija trīs reizes lielāka demences riska priekšā nekā tie, kuri prata lasīt un rakstīt. 114 no 237 pacientiem, kuri neprata lasīt un rakstīt, demence līdz pētījuma beigām jau bija attīstījusies. Lasī un rakstīt pratēju vidū šis stāvoklis bija attīstījies 201 cilvēkam no 746.

Šis pētījums varētu kalpot kā labs pamats tam, lai ASV tiktu pieliktas lielākas pūles pret cilvēku neizglītotību un garīgo veselību mūža norietā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu