SEB sākusi dzēst ugunsgrēku pirms liesmu parādīšanās: Zviedrijas TV ziņos par situāciju bankā (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

SEB banka ir sākusi dzēst ugunsgrēku, vēl pirms parādījušās liesmas: trešdien Zviedrijas televīzijā tiks pārraidīts pētnieciskās žurnālistikas raidījums, kurā tiks demonstrēta bankas saistība ar naudas atmazgāšanu. Kā vēsta Igaunijas medijs “Postimees”, SEB bankai līdz šim ir izdevies izvairīties no šāda veida skandāliem, raksta “Postimees”.

Zviedrijas pētnieciskās žurnālistikas raidījums “Uppdrag granskning” nosūtījis SEB bankai 194 klientu vārdus, kuri tiek turēti aizdomās par naudas atmazgāšanu. Ar 95% no šiem klientiem tiem banka izbeidza lietišķās attiecības.

Igaunijas Finanšu uzraudzības iestāde jau 2006. gadā vērsa bankas uzmanību uz iespējamajām briesmām, kas saistītas ar nerezidentiem. Tāpat SEB banka saņēmusi informāciju arī no ziņotājiem.

Pēc SEB bankas pārstāvju teiktā teiktā, vārdi, kas norādīti televīzijas kanāla SVT raidījumā “Uppdrag granskning” (Tulkojumā latviešu valodā - “Misija - izmeklēšana”), sakrīt ar bankas iekšējo analīzi un neietekmē vispārējo situācijas novērtējumu bankā.

“SEB banka novērtēs visu TV raidījumā parādīto informāciju un salīdzinās to ar pašas bankas veikto analīzi un iepriekšējiem gadījumiem. SEB banka ir arī saņēmusi jautājumus no Zviedrijas televīzijas, taču pašlaik mums nav papildu informācijas par raidījuma saturu,” norādīja bankas pārstāvji sakot, ka ar 95% žurnālistu iesūtītajiem klientu vārdiem banka ir izbeigusi sadarbību.

Ja SEB konstatē aizdomīgas darbības, banka par to nekavējoties paziņo attiecīgajām uzraudzības iestādēm. Tomēr dažiem aizdomīgajiem klientiem joprojām ir saikne ar SEB banku. Pēc bankas domām, pašreizējie klienti atbilst bankas prasībām, un, pamatojoties uz pašreizējo informāciju, SEB neuzskata par nepieciešamību pārtraukt attiecības ar viņiem.

Lielāko saraksta daļu veido “vēsturiskas” klientu saiknes Igaunijā. Igaunijas un Somijas finanšu inspekcijas 2006. gadā kritizēja bankas attieksmi pret nerezidentiem. Tajā pašā laikā tika saņemta informācija arī no ārēja banku informatora par aizdomīgiem darījumiem.

Abu darbību rezultātā SEB Igaunijas filiāle ir pastiprinājusi atbilstības pasākumus, ziņojusi par aizdomīgiem klientiem finanšu pārbaudē un pārtraukusi sadarbības līgumus. Lai arī SEB rīkojusies saskaņā ar pārvaldes iestāžu prasībām, banka uzskata, ka ne pārvaldes iestādes, ne banku sistēma līdz 2008. gadam nespēja efektīvi samazināt naudas atmazgāšanas risku.

Banka apliecina, ka kopš tā laika ir uzlabojusies SEB kompetence noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā un novēršanā, kā arī ir kļuvis efektīvāks ziņošanas mehānisms par to.

“Regulējums ir stingrāks, izpratne ir palielinājusies, un banku noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas procesi un sistēmas ir kļuvušas efektīvākas. Tomēr, neskatoties uz šiem centieniem, SEB nevar pilnībā garantēt, ka neviens nelietos banku naudas atmazgāšanai,” norāda bankā.

Bankas pārstāvji uzsver, ka pastāvīgi rodas jaunas problēmas un riski. Ar SEB naudas atmazgāšanas novēršanas programmu nevajadzētu aprobežoties, tāpēc turpināsies darbs pie jauniem mehānismiem,” teikts bankā.

Iepriekš vēstīts, ka Zviedrijas sabiedriskā televīzijas (SVT) pētnieciskās žurnālistikas raidījums "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") pavēstījis Zviedrijas SEB, ka plāno ziņot par aizdomām par naudas atmazgāšanu Baltijas valstīs, un ka šajā kontekstā tā rīcībā ir informācija arī par SEB, piektdien paziņoja banka.

SVT analītiskais raidījums "Uppdrag granskning" gada sākumā ziņoja par aizdomām, ka starp Dānijas "Danske Bank" un Zviedrijas "Swedbank" struktūrvienībām Baltijas valstīs laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību. Izmeklēšana saistībā ar aizdomām par to, ka "Danske Bank" un "Swedbank" notikusi naudas atmazgāšana, norisinās vairākās valstīs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu