"PNB bankas" klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti vairāk nekā 238 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"PNB banka" ēka Brīvības bulvārī.
"PNB banka" ēka Brīvības bulvārī. Foto: Zane Bitere/LETA

Maksātnespējīgās "PNB bankas" klientiem garantētajās atlīdzībās trīs mēnešu laikā izmaksāti vairāk nekā 238 miljoni eiro, kas veido 85% no kopumā izmaksājamās summas, aģentūrai LETA pavēstīja bankā "Citadele", kas veic garantēto noguldījumu izmaksas "PNB bankas" klientiem.

Bankā norādīja, ka garantētos līdzekļus līdz šim saņēmuši 42 400 "PNB bankas" klientu. Kopumā "PNB bankā" ir vairāk nekā 60 000 garantēto atlīdzību saņēmēju.

Bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītāja Anna Fišere-Kaļķe atzīmēja, ka lielākais "PNB bankas" klientu pieplūdums aizvadītajos trijos mēnešos bija bankas Daugavpils filiālē. Lai nodrošinātu šo "PNB bankas" klientu apkalpošanu, vairākas nedēļas palīgā devās kolēģi arī no Rīgas. Tajā pašā laikā arī Rīgā bija lielas rindas.

"Organizējām darbu, lai ikviens, kurš atnāk uz filiāli, tiktu apkalpots, nomierināts un izglītots par labākiem risinājumiem, izejot no klienta vajadzībām. Sarežģītāk bija tajās bankas filiālēs, kas atrodas tirdzniecības centros, jo tur klientu apkalpošanu vajadzēja salāgot ar centra kopējo darba laiku. Paši filiālēs nereti turpinājām strādāt līdz pat pusnaktij, apkopojot nepieciešamo informāciju un datus," pauda Fišere-Kaļķe.

Vienlaikus Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārstāve Iveta Daine piebilda, ka 38 000 "PNB bankas" klientu saņēma pabalstus un pensijas.

Jau vēstīts, ka Latvijas Noguldījumu garantiju sistēma paredz līdz 100 000 eiro garantēto atlīdzību katram noguldītājam. To izmaksā gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai. Garantēto atlīdzību izmaksai "PNB bankas" klientiem ir nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro. Garantēto atlīdzību izmaksas "PNB bankas" klientiem sākās 2019.gada 22.augustā.

"PNB bankas" darbība tika apturēta 2019.gada 15.augustā, bet 12.septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja "PNB banku" par maksātnespējīgu.

"PNB bankas" darbība tika apturēta, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 2019.gada 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, FKTK nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu