Igaunijas e-rezidenti izveidojuši vairāk nekā 10 000 uzņēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Igaunijas e-rezidenta statusu ieguvušie cilvēki radījuši vairāk nekā 10 000 uzņēmumu, ziņu aģentūru BNS informēja e-rezidenta programmas preses dienestā. 

Novembrī e-rezidenta programmas dalībnieku izveidoto uzņēmumu skaits pārsniedzis 10 000. Gada laikā šīs programmas dalībnieku izveidoto uzņēmumu skaits palielinājies par vairāk nekā 3000. Savukārt šādu uzņēmumu Igaunijas budžetā iemaksāto nodokļu apmērs gada izteiksmē audzis par 58%. 

Igaunijas e-rezidentūras programmas vadītājs Ots Vaters sacīja, ka lielākā daļa uzņēmumu reģistrēti informāciju tehnoloģiju un biznesa konsultāciju jomā, koncentrējoties uz darbavietu ar augstu pievienoto vērtību radīšanu. 

Viņš norādīja, ka puse e-rezidentu, kas Igaunijā reģistrējuši uzņēmumu, ir citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi. 

E-rezidenti Igaunijā izveidojuši arī lauksaimniecības un mežsaimniecības, veselības aprūpes, tirdzniecības un izglītības uzņēmumus, turklāt jomu, kurās darbojas šādi uzņēmumi, klāsts nepārtraukti paplašinās. 

Igaunijā e-rezidenta programma darbojas kopš 2014.gada 1.decembra.

Ārvalstnieki var pieteikties Igaunijas elektroniskā rezidenta statusa saņemšanai tiešsaistē un dokumentu var saņemt Igaunijas pārstāvniecībās ārvalstīs vai Policijas un robežsardzes pārvaldē. Tiešsaistes pieteikuma formu var aizpildīt arī angļu un krievu valodā.

Elektroniskā rezidenta statuss piedāvā cilvēkiem, kurus ar Igauniju saista uzņēmējdarbība, darbs, mācības vai izcelsme, saņemt digitālo identitāti, kas nodrošinās viņiem piekļuvi Igaunijas sniegtajiem elektroniskajiem pakalpojumiem.

Elektronisko rezidenta statusu nodrošina Igaunijas valdība, tomēr tas nesniedz tiesības fiziski uzturēties valstī vai arī tiesības iebraukt Igaunijā vai Eiropas Savienībā. Tāpat elektroniskā rezidenta apliecība nesniedz nekādas uzturēšanās vai pilsoņa tiesības, kā arī to nevar izmantot kā personas identifikācijas dokumentu vai ceļošanas dokumentu.

Kopš programmas izveides vairāk nekā 62 000 e-rezidentu ir izveidojuši vairāk nekā 10 000 kompāniju, kurās strādā 1700 cilvēku. 

Kopš programmas ieviešanas Igaunijas ekonomikas tiešais ieguvums sasniedzis 31 miljonu eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu