Ilgākam mūžam: mājokļa iegādes faktors, kas ietekmēs dzīves ilgumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mēs visi vēlamies dzīvot ilgi, laimīgi un kvalitatīvi - lai šo ieceri īstenotu, ikdienā ir jāpiekopj veselīgs dzīvesveids, jāseko līdzi savam uzturam un fiziskajām aktivitātēm, kā arī savai ikdienas rutīnai un paradumiem. Jaunākiem pētījumi atklāj, ka pastāv saikne starp mājokļa atrašanās vietu un dzīves ilgumu. 

Sava sapņu mājokļa piemeklēšana un iegāde ir īsts izaicinājums - māju mēs meklējam pēc noteiktiem faktoriem - interjera, platības, istabu skaita un atrašanās vietas. Vadoties pēc zinātniskā žurnāla "The Lancet Planetary Health" 2019. gadā publicētā pētījuma rezultātiem, mājas attālums līdz tuvākajam parkam korelē ar dzīves ilgumu. 

Žurnāla veiktais pētījums atklāj, ka, jo tālāk atradīsies parks, jo ilgāk dzīvosim. Zinātnieki izmantoja datus no citiem līdzīgiem pētījumiem, kas veikti ASV, Šveicē, Austrālijā, Kanādā, Ķīnā, Spānijā un Itālijā. Meklējot pētījumu kopsakarību, pētnieki nonāca pie secinājuma, ka zaļās zonas attālums līdz personas dzīvesvietai pozitīvi ietekmēja paredzamo dzīves ilgumu. 

Parka pozitīvā ietekme uz cilvēku veselību sākas ar 500 metru attālumu līdz mājām. Ja mājoklis atrodas 50 metrus tuvāk parkam, tad priekšlaicīgas nāves risks samazinās par četriem procentiem - tāds pats efekts bija vērojams arī, ja parka attālums tika samazināts vēl par 50 metriem. 

Kā skaidrojumu speciālisti min vairākas nianses - zaļā vide pozitīvi ietekmē cilvēku emocionālo labsajūtu, šeit ir novērojama arī labāka gaisa kvalitāte nekā citviet pilsētā, kā arī zaļā vide rosina cilvēkus nodoties fiziskajām aktivitātēm - izbraukt kādu loku ar riteni, iemācīties braukt ar skeitbordu, pastaigāties vai vienkārši iztrakoties ar bērniem vai suni. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu