Īpašā akcijā velobraucējus aicinās beidzot kļūt redzamiem

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Velobraucējs tumsā
Velobraucējs tumsā Foto: Pixabay

Ja ir gadījies diennakts tumšajā laikā vai jebkurā citā laikā ar pasliktinātu redzamību izbraukt ielās ar auto vai pa veloceliņu ar velosipēdu, noteikti būs nācies sastapties ar "tumsas bruņiniekiem" - velobraucējiem, kas tumsā pārvietojas kā rēgi un ir gatavi kuru katru brīdi notriekt kādu gājēju, izraisīt sadursmi ar citu velosipēdu vai pakļūt zem trolejbusa riteņiem.

Nav sliktu laika apstākļu velo braukšanai, ir tikai nepietiekoši aprīkots ritenis vai pats braucējs! Tā norāda Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), sākot jaunu satiksmes drošības kampaņu, kuras mērķis ir veicināt velobraucējos apziņu, ka viņiem ir jābūt redzamiem jebkādos apstākļos.

Foto: Publicitātes foto

Arvien lielāks skaits cilvēku savās ikdienas gaitās gada tumšajos mēnešos dodas ar  velosipēdu. Tomēr ne vienmēr viņi ir parūpējušies par savu drošību. Tādēļ nupat sākta jauna kampaņa, kuras ietvaros riteņbraucēji tiks aicināti aprīkot savus velosipēdus ar lukturiem un atstarotājiem, kā arī valkāt apģērbu ar atstarojošiem elementiem, TVNET pavēstīja CSDD sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Rumba.

Akcijas laikā tie velosipēdisti, kuri nebūs parūpējušies par savu drošību, saņems lukturīšu komplektu: baltā gaisma piestiprināma velosipēda priekšā, bet sarkanā – aizmugurē. 

Pirmais velosipēdistu izgaismošanas pasākums notiks Liepājā, trešdien, 11. decembrī, no plkst. 16:00 Lielajā ielā pie Tramvaja tilta. Tie velobraucēji, kuri divriteni būs pareizi izgaismojuši, dāvanā saņems kafiju.

Ja velosipēds ir aprīkots ar lukturīšiem vai atstarotājiem, tas ceļu satiksmē ir redzams vismaz no 150 metru attāluma. Savukārt, ja velosipēdam nav ne lukturīšu, ne arī atstarotāju, autovadītājs to pamana pēdējā brīdī un, iespējams, vairs nepaspēs noreaģēt un laikus nobremzēt. Šāda situācija ir par iemeslu daudzām traģēdijām uz Latvijas ceļiem, kuras notiek tieši gada tumšajos mēnešos.

Foto: Publicitātes foto

CSDD apkopotā statistika liecina, ka šā gada 11 mēnešos ceļu satiksmē bojā gājuši astoņi, bet ievainoti 594 velosipēdisti. Salīdzinoši pērn šajā laikā bojā gāja deviņi, bet ievainoti 616 velosipēdists (samazinājums -4%). Šogad velo saimei traģiskākais mēnesis bija novembris, kad bojā gāja trīs velosipēdisti.

Nākamie velosipēdistu drošības pasākumi notiks:

Rīgā  pirmdien, 16. decembrī, no 17.00  Brīvības gatves un Gustava Zemgala gatves krustojumā;

Siguldā ceturtdien, 19. decembrī, no 17.00 Stacijas laukumā.

Akciju "Izgaismo velosipēdu!" kopīgi rīko CSDD, apvienība "Pilsēta cilvēkiem", biedrība "Velo-Redele" un mazumtirdzniecības uzņēmums "Narvesen".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu