Vēl par gadu plāno atlikt Fizisko personu reģistra izveidi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta vēlēšanas 20.vēlēšanu iecirknī Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā.
Eiropas Parlamenta vēlēšanas 20.vēlēšanu iecirknī Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdība šodien atbalstīja ieceri par gadu atlikt Fizisko personu reģistra izveidi.

Ievērojot to, ka reģistrs tiks sagatavots, izmantojot Eiropas reģionālā attīstības fonda līdzekļus, un tā projekta iesnieguma saskaņošanas un apstiprināšanas process aizkavējās, reģistru nevar izveidot līdz 2020.gada 1.jūlijam, norāda Iekšlietu ministrija.

Ņemot vērā minēto, valdība šodien nolēma, ka Fizisko personu reģistra izveide atliekama līdz 2021.gada 28.jūnijam, lai neradītu sarežģījumus gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Iekšlietu ministrija norāda, ka kārtējās domes vēlēšanas notiks 2021.gada 5.jūnijā. 

Tāpat valdības atbalstītie grozījumi Fizisko personu reģistra likumā paredz, ka Ārlietu ministrija reģistrā iekļaus un aktualizēs ziņas par ārzemnieku, kurš ir Latvijā akreditētas ārvalsts diplomātiskās pārstāvniecības personāla darbinieks, cita starptautisko publisko tiesību subjekta vai tā Latvijā akreditētas pārstāvniecības darbinieks vai amatpersona, kā arī šāda darbinieka vai amatpersonas ģimenes loceklis vai privātais mājkalpotājs, kurš ir piekritis ziņu iekļaušanai un aktualizēšanai reģistrā.

Kā vēstīts, plānots, ka Fizisko personu reģistrs aizstās pašreizējo Iedzīvotāju reģistru.  Plānots, ka jaunais reģistrs taps uz pašreizējā reģistra bāzes, un tajā būs plašāks ierakstāmo subjektu loks.

Fizisko personu reģistru plānots veidot, papildinot esošā Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmu. Jaunajā reģistrā iekļaus arī ārvalstniekus, kuri Latvijā, piemēram, iegādājas nekustamos īpašumus vai pērk uzņēmumus. 

Izmaiņas pieņemtas, lai risinātu pašreizējo situāciju, kad ir apgrūtināta valsts reģistru savietošana un ārzemnieku identitātes pārbaude, kā arī ierobežotas iespējas ārzemniekiem Latvijā iegūt elektronisko parakstu un sazināties ar valsts iestādēm elektroniski.  

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu