Ko nedāvināt, ko darīt, ja dāvana nepatīk, u.c. dāvanu etiķetes principi (2)

Iesaka etiķetes eksperte
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Labām manierēm nav brīvdienu, pat ja ir Ziemassvētki. Ziemassvētku laiks var būt viens no jaukākajiem gada brīžiem, bet arī viens no stresa pilnākajiem. Lai saglabātu svētku sajūtu, ievērojiet principus, par kuriem pastāstīs etiķetes eksperte Vita Nasirova.

Dāvana, ko pats vēlētos, - mīts!

Izvēloties dāvanu, atcerieties: svarīga ne pati dāvana, bet gan veltītais laiks un uzmanība. Jāizvēlas dāvana, kura patiks saņēmējam, nevis mums pašam. Izklausās loģiski, bet tā ir viena no biežāk pieļautām kļūdām, izvēloties dāvanu: pirkt to, kas pašam patīk, nevis balstoties uz saņēmēja interesēm, dzīvesveidu un hobijiem.

Tāpēc pirms dāvanas iegādes ievāciet informāciju par saņēmēju. Apmeklējiet viņa sociālo profilu, izstudējiet viņu “like” un “share”, lai noskaidrotu, ko saņēmēja sirds kāro.

Vita stāsta, ka viens no viņas ģimenes locekļiem ir izstrādājis platformu www.wapplist.com, kur katrs var izveidot savu vēlamo dāvanu sarakstu e-vidē un padalīties ar savām vēlmēm ar citiem. Pārējie, meklējot dāvanu, var ieskatīties šajā sarakstā un, ja izlemj dāvināt kādu lietu no saraksta, veic atzīmi, tādējādi saņēmējs iegūs sen kāroto, kā arī nesaņems divas identiskas lietas. Svarīgi atzīmēt, ka saņēmējs neredz atzīmētās lietas, tāpēc arī pārsteigums garantēts.

Ja dāvana nepatīk...

Ja tomēr gadās, ka saņemat dāvanu, kura jums nepatīk, tad jāfokusējas ne uz pašu dāvanu, bet uz veltīto laiku, kuru cilvēks ir tērējis, izvēloties jums šo lietu.

Nav pieklājīgi teikt, ka jums dāvana nepatīk. Par gaumi nestrīdas, to tikai slavē.

Ideālajā scenārijā dāvana tiek saglabāta, novietota skapī un tiek izņemta uz laiku, kad dāvinātājs atnāk ciemos. Cilvēki dažādi uztver pārdāvināšanu. Ir, kuri uzskata, ka drīkst, ja zina, ka kādam citam noderēs, bet ir, kuri atzīst, ka tādējādi tiek aizvainots dāvinātājs. Viss ir situatīvi, galvenais, lai saņēmējs nejūtas apkrāpts un dāvinātājs netiek aizvainots.

Vita uzskata, ka ētisks un ekoloģisks nevajadzīgo dāvanu liktenis ir atdot vai ziedot to, nevis pārdāvināt.

Respektīvi, negaidot svētkus, piedāvājiet to personai, kurai, jūsuprāt, tā ļoti patiks un noderēs, vai nododiet to labdarības organizācijai.

Izvēloties dāvanu, būtu labi noskaidrot, vai cilvēks ir māņticīgs.

Jūs domājat, ka izdarāt skaistu žestu, uzdāvinot pulksteni vai austeru nazi, bet cilvēku tas var aizskart. Saņemot pulksteni, kāds var nodomāt, ka līdz ar šo dāvanu viņa “dzīves laiks” apstāsies. Nazis, pat ja tas ir Šveices nažu komplekts, kā dāvana ir strīdu, slimību nesējs. Izpētiet šo jautājumu, lai nenošautu greizi ar savu izvēli.

Ir jāņem vērā dzimumatšķirības

Nav pieņemts dāvināt vīriešiem saldumus vai konditorejas izstrādājumus, jo tas apkārtējo acīs noniecina kunga vīrišķību. Līdzīgi ir ar dāvanām sievietēm. Nav pieņemts dāvināt lēdijām alkoholiskos dzērienus, lai netiktu grauts dāmas imidžs.

Ja esat dāvanas izvēles strupceļā cilvēkam, kurš nav konservatīvas dabas, tad  variants ir dāvināt naudu. Šeit padomājiet par interesantu un kreatīvu pasniegšanu, tādējādi arī naudas dāvināšana var sūtīt vēstījumu, ka esat veltījis dāvanai laiku un uzmanību.

Runājot par naudu, dāvanas vērtībai jākorelē ar jūsu ienākumiem. Saņēmējam ir jārodas sajūtai, ka esat pacenties.

Foto: Publicitātes foto

Apsveikuma kartītes uz mūžu

Dāvanas tiks izmantotas, eglīte tiks novākta, bet apsveikuma kartītes paliks. Tā tāda aizmirsta klasika. Pievienojiet šādu kartīti un ierakstiet siltus vēlējumus, jo galu galā rokas neceļas izmest tieši vēstules, ielūgumus un apsveikumus kartītes.

Pašlaik norisinās uzņemšana Vitas Nasirovas smalkā stila un etiķetes kursā ar sākumu 22.janvārī. Ir pieejamas arī kursa apmeklējuma dāvanu kartes. Lai pieteiktos un iegūtu vairāk informācijas, apmeklējiet mājas lapu: www.theintelligent.club/kurss

Savukārt ar promokodu "EGOISTE" jūs varat iegādāties dalību kursā ar atlaidi no pilnās cenas 35% apmērā. Promokods spēkā līdz š.g. 31. decembrim.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu