"Boeing" iesaldēs nelaimju vajātā "737 MAX" modeļa būvniecību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV aviobūves uzņēmums "Boeing" pirmdien paziņoja, ka tas janvārī uz laiku apturēs lidmašīnu "737 MAX" būvniecību apstākļos, kad tas mēģina panākt šī modeļa lidmašīnu atkalizmantošanu pēc divām aviokatastrofām.

Kompānija gan paziņoja, ka tā pašlaik neplāno atlaist strādniekus saistībā ar šo lēmumu.

"Mēs iepriekš esam paziņojuši, ka pastāvīgi izvērtēsim mūsu ražošanas plānus, ja "MAX" lidojumu aizliegums turpinātos ilgāk, nekā mēs gaidījām," teikts kompānijas paziņojumā.

"Šīs notiekošās izvērtēšanas rezultātā mēs esam nolēmuši izvirzīt par prioritāti uzglabāto lidmašīnu piegādi un uz laiku apturēt "737" programmas [lidmašīnu] ražošanu, sākot ar nākamo mēnesi."

ASV gaisa satiksmes regulatori ir paziņojuši, ka nevarēs apstiprināt šī modeļa lidmašīnu atgriešanos gaisa satiksmē pirms 2020.gada.

Lai gan lidmašīnu "Boeing 737 MAX" lidojumi visā pasaulē kopš marta ir atcelti pēc divām aviokatastrofām ar cilvēku upuriem Indonēzijā un Etiopijā, "Boeing" turpināja būvēt 40 šī modeļa lidmašīnas ik mēnesi, radot to uzglabāšanas dilemmu.

Kompānija paziņoja, ka turpinās maksāt atalgojumu saviem darbiniekiem, neraugoties uz ražošanas pagaidu apturēšanu. Tās lēmums tomēr radījis jautājumus par to, kāda nākotne gaidāma šo lidmašīnu detaļu ražotājiem.

"Boeing" problēmas kopš marta ir nomākušas ASV ekonomiku, samazinot ASV ražošanas izlaidi un ilgas uzglabāšanas preču noietu. 

"Boeing" akcijas cena pirmdien kritās par 4,3%, investoriem gaidot pirmdien pieņemto lēmumu. Pēc tirdzniecības sesijas beigām interneta tirdzniecībā tā saruka par vēl 0,9%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu