Iedzīvotāji pret VNĪ: dilemma starp parka vai biroju ēkas izbūvi Teikā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV3 ziņu video

Kādā pamestā īpašumā Brīvības gatvē jau kopš pagājušā gadsimta sākuma ir parks, taču pēdējos gados šo zonu aizklāj augsta, zaļa sēta. Šīs teritorijas nākotnes apbūves plāni jau kārtējo reizi ir raisījuši vietējo iedzīvotāju asus iebildumus, vēsta raidījums "TV3 Ziņas". 

Teritorija, kur kādreiz esot atradies publiski pieejams parks, jau vairākus gadus ir norobežota ar zaļu sētu, taču zaļā zona - nekopta un nolaista. Aiz zaļās sētas slēpjas simtgadīgi koki un samērā plaša zaļā teritorija, kur vietējie Teikas iedzīvotāji saredz potenciālu jauna parka izveidei. Tomēr "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nav vienisprātis ar iedzīvotājiem - šeit valsts uzņēmums plāno būvēt biroju ēku un izcirst kokus. 

Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne norāda: “Praktiski šeit ir nepieciešams tikai izveidot sabiedrībai piekļuvi šai teritorijai.

Un ar minimāliem līdzekļiem te jau būtu gatava zaļā zona – uzlikt dažus soliņus, nopļaut zāli, un tas būtu jau gatavs.

Mēs ļoti priecātos, ja šo varētu izmantot sabiedrības interesēs, jo pilsētā koki kļūst arvien vērtīgāki. Mēs to apzināmies arī gaisa kvalitātes sakarā.”

Savukārt VEF Inovāciju apkaimes vadītājs Viesturs Celmiņš pauž: “Un tad tas cilvēkiem ir sasniedzams gan no Brīvības ielas, gan Ropažu ielas. No visām pusēm iedzīvotājiem un darbiniekiem. Un tas ir bez lieliem ieguldījumiem. Vai nu ieguldījumi nāk no mūsu puses, Rīgas domes, vai valsts, tas varbūt ir tehniskas dabas jautājums.”

Zemesgabals gan ir valsts īpašumā, un tā paredzējusi tam citulietojumu – būvēt biroju ēku dažādām valsts iestādēm, kas nozīmētu arī vairāku desmitu koku izciršanu.

""Valsts nekustamo īpašumu" misija ir vairot valstij piederošo īpašumu vērtību, un konkrētais īpašums ir paredzēts koncepta birojam valsts pārvaldei izveidei, kā attīstāma nākotnē teritorija, tieši valsts biroju būvniecībai," atklāj VNĪ Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Inta Plūmiņa.

Apkaimes vadītājs Viesturs Celmiņš gan piebilst, ka šai teritorijai varētu būt cita funkcija, jo situācija ir mainījusies. Projekts, ja nemaldos, viņiem ir aptuveni 10 gadu vecs, viņš nevērtē kontekstu, kas ir šeit pēdējos 10 gadu laikā mainījies. Šeit ir Jaunā Teika attīstījusies, VEF kvartāls. Šeit ir iedzīvotāji, darbinieki vairākos tūkstošos.”  

Parka izveidi patlaban atbalsta Rīgas dome - pašvaldība ir gatava arī dialogam ar valsti, lai mēģinātu vienoties, ka pašvaldība šobrīd nolaisto īpašumu bez atlīdzības varētu pārņemt un iekopt modernu zaļo teritoriju.

“Ļoti būtiski uz šī zemesgabala, kura platība ir ap 8000 kvadrātmetru, ļoti daudz koku, izveidot parku, skvēru. Funkcijai, kas ir zaļā zona, valsts var mums nodot šo zemesgabalu, kur mēs ieguldām līdzekļus. Šobrīd pieņemam lēmumu Īpašuma komitejas sēdē, ka bez atlīdzības varam valstij nodot Operas namu, lai viņi pēc tam iegulda. Šeit ir tas pats,” saka Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR).

Vai tas izdosies, zināms nav. Tikmēr Teikas iedzīvotāji sākuši vākt parakstus pret koku izciršanu un par parka izveidi, ko plānot iesniegt par VNĪ atbildīgajai Finanšu ministrijai un Rīgas domei. Iedzīvotāji VEF kultūras pilī parakstīties var līdz 15. janvārim.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu