RTU zinātnieki radījuši tehnoloģiju, kas var palīdzēt Latvijas uzņēmumiem iekļūt pasaules nanokondensatoru tirgū

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki sadarbībā ar partneriem radījuši inovatīvu tehnoloģiju, kas elektrotehnikā un elektronikā plaši izmantoto kondensatoru ražošanu ļautu padarīt ievērojami lētāku, aģentūru LETA informēja RTU pārstāve Lāsma Vaivare.

RTU zinātnieki ir radījuši tehnoloģiju daudzslāņu silīcija nanokondensatoru dielektrisko slāņu izgatavošanai. 

Universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Biomedicīnas un nanotehnoloģiju institūta direktors Jurijs Dehtjars skaidroja, ka kondensatorus izmanto jebkurās elektriskās ierīcēs, vai tie būtu datori, elektroautomašīnas, raķetes, lidmašīnas vai radari.

Viņš arī norādīja, ka tirgū arvien pieaug pieprasījums pēc nanokondensatoriem, ko izmantot mikro un nanoierīcēs, par piemēru minot zibatmiņu.

Nanokondensatoru tirgus strauji attīstās, un tiek plānots, ka attīstības temps nesamazināsies vēl vismaz desmit gadus, pavēstīja Vaivare. Ar mērķi radīt jaunu tehnoloģiju, kas palielinātu Latvijas ekonomikas zināšanietilpību, konkurētspēju un veicinātu ekonomikas ilgtspējīgu attīstību, pētījumā sadarbojas RTU, Latvijas Universitātei (LU) un Rīgas pusvadītāju aparātu rūpnīcai "Alfa RPAR".

Pētījumu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Projekts "Daudzslāņu silīcija nanokondensators ar uzlabotiem dielektriskiem slāņiem" noslēgsies 2020.gada februārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu