Bezalkoholiskais alus un vīns – cik patiesībā tie ir nekaitīgi veselībai? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Vēl tikai pirms dažiem gadiem bezalkoholiskais alus un vīns bija retums un tas, kas bija pieejams, bija visai nebaudāms. Tagad bezalkoholisko dzērienu produkcija veikalos ir visai krāšņa, tāpēc alus vietā nav jādzer salkans kvass, bet vīna vietā – vīnogu sula.

Lielbritānijā dzēriens par bezalkoholisku tiek uzskatīts, ja alkohola daudzums tajā ir mazāks pat 0,05 procentiem. Ņemot vērā alkohola negatīvo efektu uz cilvēka veselību, īpaši ilgtermiņā, bezalkoholiskais alus un vīns pavisam noteikti ir veselīgāka izvēle. Tomēr vai tas nozīmē, ka šie dzērieni ir labi veselībai?

Kā rakstīts izdevumā "The Conversation", ne visi apzinās, ka alkoholiskie dzērieni satur kalorijas. Piemēram, glāzē vīna ir tikpat kaloriju, cik ievārījuma virtulī, un tas ir tikai no alkohola, ko dzēriens satur. Paskatīsimies, cik kaloriju satur glāze bezalkoholiskā vīna.

Uzturā mēs uzņemam dažāda veida cukurus. No viena veida mums īpaši būtu jāuzmanās – no tā saucamajiem brīvajiem cukuriem. Šo terminu lieto, lai apzīmētu cukurus, kas tiek pievienoti ēdieniem un dzērieniem, jeb tos pašus, kas atrodami augļos, sulās, medū un sīrupos.

Lielbritānijas vadlīnijas liecina, ka pieaugušajiem dienā vajadzētu uzņemt mazāk nekā 5% kaloriju no “brīvajiem cukuriem”. Tas ir aptuveni sešas vai septiņas tējkarotes cukura.

Pinte bezalkoholiskā lager tipa alus satur pusotru tējkaroti “brīvo cukuru” jeb ceturtdaļu rekomendētā ikdienas cukura daudzuma. Ja tu dienā izdzersi pudeli bezalkoholiskā vīna, tad uzņemsi astoņas tējkarotes cukura, kas dažos gadījumos var būt pat vairāk nekā ir alkoholiskajā vīnā.

Arī citos bezalkoholiskajos dzērienos cukura līmenis mēdz būt dažāds. Glāze limonādes satur aptuveni divas tējkarotes “brīvo cukuru”, bet tāds pats daudzums kokakolas satur jau teju piecas tējkarotes cukura. Ja tu vēlies izvairīties no cukura pilnībā, tad vajadzētu dzert ūdeni vai no cukura brīvos dzērienus.

Protams, veselību nevar mērīt tikai no vienas uzturvielas aspekta. Cukura vai kaloriju daudzums dzērienā, ko izbaudīji, ne vienmēr padara tevi neveselīgu. Viss ir atkarīgs no perspektīvas un konteksta. Baudītā dzēriena loma tavā veselībā ir atkarīga no izdzertā daudzuma un biežuma, kā arī no visa cita, ko tu patērē uzturā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu