Krīze Tuvajos Austrumos: zelta cena sasniedz augstāko līmeni kopš 2013. gada (14)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Zelta cena Londonas biržā pieaugusi par 2,3 procentpunktiem, sasniedzot 1588,13 dolārus (aptuveni 1420 eiro) par unci. Tikmēr “Brent” jēlnaftas cena pārsniegusi zināmu psiholoģisko robežu - 70 dolārus par barelu, raksta DW.

Zelta cena, ņemot vērā situācijas pasliktināšanos Tuvajos Austrumos, ir sasniegusi maksimālo līmeni pēdējo sešu gadu laikā.

Kā pirmdien, 6. janvārī, ziņoja aģentūra DPA, Londonas biržā tirdzniecības laikā zelta cenas pieauga par 2,3 procentpunktiem līdz 1588,13 dolāriem par unci (31,1 g). Tā ir augstākā cena kopš 2013. gada aprīļa. Dienas laikā zelta cena nedaudz kritās - līdz 1577 dolāriem, kas tāpat ir par gandrīz 25 dolāriem vairāk nekā piektdienas vakarā.

“Krīzes laikā zelts tiek uzskatīts par drošu patvērumu,” komentējot dārgmetālu cenu dinamiku, komentēja vācu “Commerzbank” eksperts Daniels Brīzmans.

Vācu investori ir nopietni ieinteresēti zelta pirkšanā. Pēc “Goldman Sachs Group” analītiķu domām, krīzes laikā starp ASV un Irānu straujš naftas cenu kāpums ir iespējams, ja Irāna piepildīs savus draudus un bloķēs Hormuzas šaurumu.

Caur to tiek nodrošināta piektā daļa no pasaules naftas piegādēm. Šajā gadījumā daudzi investori var dot priekšroku zeltam.

Tikmēr “Brent” barela cena pārsniedza 70 dolāru – tādējādi globālais naftas tirgus jau ir reaģējis uz krīzi Tuvajos Austrumos. Pēdējo reizi barela cena 70 dolāru apmērā bija pērnā gada maijā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu