"Tet": 5G tīkla ieviešana bez vadiem nenotiks (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Tet" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis
"Tet" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis Foto: Zanda Seņkova/LETA

Lai izbūvētu 5G tīklu, katrai bāzes stacijai ir jāpievelk optiskais internets, līdz ar to jaunās paaudzes tīkla ieviešana bez vadiem nenotiks, sacīja telekomunikācijas uzņēmuma "Tet" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Viņš skaidroja - lai izveidotu 5G interneta pārklājumu, bāzes stacijas būs jāliek "praktiski uz katras mājas. Līdz ar to bez vadiem nekas nenotiek."

"Tāpat jāsaprot, ka fizikas likumus neviens nav atcēlis, attiecīgi internets caur optisko kabeli vienmēr būs ātrāks nekā mobilais internets. Ja jums ir nepieciešamība pēc ātra un stabila pieslēguma, vienmēr izvēlēsieties optiku, nevis mobilo internetu. Vēl nav pienācis laiks apglabāt vadus," uzsvēra Gulbis.

Jautāts, kā kopumā vērtē 5G tīkla attīstību, Gulbis atzīmēja, ka šajā ziņā visa Eiropa atpaliek no pārējās pasaules. ASV, Ķīnā, Dienvidkorejā jau ir strādājoši operatoru tīkli. 

Pēc viņa teiktā, tā kā Eiropā ir 27 valstis, kurā katrā ir sava frekvenču sadales politika un milzīga fragmentācija, investīcijas nenotiek, jo līdz galam frekvences nav sadalītas. "Zināma loma ir arī tam, ka ir mazinājusies vēlme un iespēja izmantot dažādu valstu ražotāju iekārtas. Lai ko teiktu, bet tie ražotāji, uz kuriem patlaban mazliet šķībi skatās, ir divus gadus priekšā citiem ražotājiem 5G tehnoloģiju attīstībā," viņš atklāja.

Viņš pauda cerību, ka šis process Eiropā un arī Latvijā sāksies. 

"Jārēķinās, ka tās būs milzīgas investīcijas un tas viss notiks pakāpeniski. Nebūs tā, ka visi vienā dienā paņemsim jaunus 5G telefonus un visa Latvija uzreiz būs noklāta šajā tīklā. Tas sāksies ar tā saucamajiem "campus" tīkliem jeb industriālajiem tīkliem. Tajā redzam lielāko perspektīvu attīstībai. Pēc tam pakāpeniski tehnoloģijas nonāks pie galalietotājiem," skaidroja Gulbis.

LETA jau ziņoja, ka "Tet" grupas apgrozījums 2019.gada pirmajā pusgadā bija 105 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 6%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2018.gadā. 

"Tet" pieder valstij AS "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "Lattelecom Technology", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu