Ābrama: Rīgas dome nav atmetusi cerību izveidot atkritumu apsaimniekošanas monopolu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgas dome nav atmetusi cerību atkritumu apsaimniekošanā izveidot monopolu, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atzina Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, kura paziņojusi par plāniem aprīlī atstāt amatu. 

Viņa norādīja, ka Rīgas domes izsludinātajā konkursā par atkritumu apsaimniekošanu pašvaldībā ir ietverts nosacījums, ka iepirkums darbosies līdz brīdim, kad Konkurences padome pieņems lēmumu attiecīgajā lietā, nekonstatējot pārkāpumu. "Tas nozīmē, ka Rīgas dome nav atmetusi cerību izveidot Rīgā monopolu. Rīgas dome nav mainījusi savu domāšanu," sacīja Ābrama.

Tāpat viņa atzīmēja, ka šādā situācija neveicina nopietnu pretendentu interesi piedalīties konkursā. "Kurš normāls investors piedalīsies iepirkuma konkursā par atkritumu pakalpojumu sniegšanu, ja tur ir nosacījums, ka Rīgas dome var jebkurā brīdī šos konkursa rezultātus pārtraukt. (..) Līdz ar to tam visam cauri ārkārtīgi rēgojas "āža kāja"," teica Ābrama.

Konkurences padomes priekšsēdētāja arī minēja, ka iestāde lūdza Rīgas domi sagatavot plānu, kādā veidā Rīgā tiks nodrošināta konkurence atkritumu apsaimniekošanā, taču iesniegtajā informācijā Konkurences padomi daudzas lietas neapmierina. "Mani uztrauc tas, ka Rīgas dome, kas ir atbildīga par autonomās funkcijas organizēšanu, pat īsti nezina, kā to organizēt. Līdz ar to ļoti liela ietekme var būt ārējiem spēkiem, kas piedāvā sev labvēlīgākus variantus. Kur tad ir tā neitralitāte? Kurš neitrāli paskatīsies, kas ir labāks rīdziniekiem?" pauda Ābrama.

Jau vēstīts, ka 2019.gada decembrī Rīgas domes Mājokļu un vides departaments izsludināja atkārtotu konkursu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā. Pretendenti piedāvājumus iepirkumā var iesniegt līdz 2020.gada 16.janvārim, taču par attiecīgo konkursu SIA "Eco Baltia vide" iesniegusi sūdzību, bet tās izskatīšanas termiņš vēl nav noteikts. 

Iepriekš "Eco Baltia vide" kopā ar SIA "Clean R" un pašvaldības SIA "Getliņi Eko" izveidoja kopuzņēmumu AS "Tīrīga", pretendējot uz tiesībām apsaimniekot sadzīves atkritumus galvaspilsētā turpmākos 20 gadus. Taču Konkurences padome, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102. pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi Eko". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, Konkurences padome noteica pagaidu noregulējumu, kas tostarp aizliedza "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 2019.gada 15.septembra.

Tādējādi 2019.gada 11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Tā būs spēkā līdz 2020.gada 12.martam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu